iDnes: M.L. Moran chce zprivatizovat bulharskou ocelárnu

21.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Česká investiční skupina M.L. Moran se ve spojení s americkou poradenskou společností AT Kearney podle bulharského deníku Sofia Echo uchází o privatizaci bulharské ocelárny Kremikovtzi. Největší bulharská ocelárna má kvůli ekonomické krizi problémy, ceny oceli totiž během několika měsíců spadly zhruba na polovinu. Uvedl to server iDnes.cz s tím, že nabídka je už podaná.

Bulharský výrobce ocelových plechů nemá na výplaty dělníkům. Ocelárna momentálně vyrábí na 40 procent kapacity a stát od ní nuceně vykupuje ocelářské výrobky. Pokud se do konce měsíce nenajde vážný zájemce, ocelárna přestane vyrábět, uvedl server Steel Business Briefing.

Dalšími účastníky soutěže jsou ukrajinská společnosti Smart Group miliardáře Rinata Achmetova, bulharská firma Intertrust vlastnící slévárny na olovo a zinek a válcovnu trubek v čele s někdejším ředitelem Kremikovtzi Valentinem Zaharievem, ruská firma Prominvestem a jeden dodavatel surovin, který si nepřál být jmenován. Mohlo by jít o ukrajinskou společnost Vorskla Steel; podle jiných zdrojů má zájem i brazilská železárna CSN, píše iDnes. Podle Sofia Echo jsou v rozhovorech nejdál Achmetov a česko-americké konsorcium.

M.L. Moran se specializuje na krizový management. Vlastní ji Václav Novák a Zdeněk Šmejkal, v minulosti stála u prodeje Vítkovic ruskému Evrazu. M.L. Moran před dvěma lety na necelého půl roku také převzala kontrolu nad společností Setuza.

"Jsme teprve v počáteční fázi jednání, jsme v kontaktu se správcem konkurzní podstaty a se zástupci věřitelů," uvedl Šmejkal. Finanční prověrka zatím neproběhla.

Kremikovtzi má podle Šmejkala tržby v přepočtu 14 miliard korun a je větší než Vítkovice. Právě zkušenosti M.L. Moran z restrukturalizace ostravských železáren a kontakty AT Kearney v Bulharsku svedly obě firmy dohromady, uvedl server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK