Úvěry na studium - možné či nemožné ?

31.12.2001 | , Finance.cz
Studentské centrum


Zatímco půjčky u běžných účtů jsou vcelku dosažitelné, ať již formou kontokorentních a spotřebitelských úvěrů, u studentských účtů to není tak jednoduché. Student totiž většinou nemá možnost pravidelného příjmu a obvykle také nemá ani čím ručit. Banky tedy půjčují nepříliš ochotně a poukazují na to, že nemají žádnou záruku v návratnost půjčky.

Zatímco půjčky u běžných účtů jsou vcelku dosažitelné, ať již formou kontokorentních a spotřebitelských úvěrů, u studentských účtů to není tak jednoduché. Student totiž většinou nemá možnost pravidelného příjmu a obvykle také nemá ani čím ručit. Banky tedy půjčují nepříliš ochotně a poukazují na to, že nemají žádnou záruku v návratnost půjčky.

U nás zatím ne

Studium určitě není příliš levnou záležitostí, obzvláště když dojíždíte nebo bydlíte na kolejích. Někteří rodiče by určitě uvítali půjčku na studium, které jsou v jiných zemích dosti obvyklé. Většinou se z nich hradí školné a ubytování. U nás však takový produkt banky neposkytují.
Až na Komerční banku, která poskytuje studentům vysokých škol neúčelový úvěr se splatností od půl roku až do 10 let. K tomuto úvěro musí být nějaký ručitel, nejlépe rodiče. Úroková sazba se odvíjí od splatnosti úvěru a pohybuje se v rozmezí 8,48 - 12,92 % p. a. Je pevná po celou dobu úvěrového obchodu. Minimální výše úvěru je 30.000 Kč a maximální 150.000 Kč. Je třeba do sjednat částku čerpání úvěru na každý rok studia. Datum předpokládaného ukončení studia je považováno za maximální datum ukončení čerpání úvěru.
Zatímco tento produkt je na našem trhu zatím ojedinělý, tak výjimkou jsou kontokorentní úvěry, které v současnosti poskytují k studentským účtům všechny banky. Poplatky a úroky se však vůbec neliší od klasických běžných účtech. Takže z toho pro studenty neplynou žádné výhody.

Podmínky pro získání kontokorentního úvěru

Česká spořitelna
Při založení studentského konta získáte kontokorentní úvěr 10.000 Kč bez ručitele. Při čerpání kontokorentu musíte počítat s úrokem 14 %.

ČSOB
Po uplynutí 3 měsíců můžete přečerpat účet a to až do částky 6.000 Kč, samozřejmě bez zajištění. Zřízení a vedení kontokorentního úvěru je zdarma, úroková sazba je 10 %.

eBanka
Již při založení máte možnost získat Osobní úvěrovou linku na základě zajištění v podobě ručení Vašich rodičů. Ručitel musí splnit standardní podmínky zajištění, tj. po odečtení životního minima musí čistý příjem ve výši min. 125 % maximální měsíční splátky. A zde zaplatíte úrok 15,5 % p. a. Tento úrok lze však snížit doručením ručitelského prohlášení (o 1% p. a.) a doručením potvrzení o příjmech (o 0,5 % p. a.). A po roce bez sankčního úročení lze úrok ještě snížit o 1 % p. a. až na úrokovou sazbu 13 % p. a.
Maximální výše úvěrové linky je 10.000 Kč. Po uplynutí 6 měsíců od založení účtu můžete požádat o navýšení úvěrové linky. Při vyřízení úvěrové linky zaplatíte poplatek 190 Kč.

Komerční banka
Po 3 měsících po založení účtu si můžete zažádat o nezajištěný povolený debet ve výši 5 000 Kč. Ke kterému se počítá úrok 19 %.

Union banka
Při založení konta získáváte možnost čerpat nezajištěný úvěr do výše 10.000 Kč. Můžete si také zřídit zajištění debet do výše 60.000 Kč. Ručení je provedeno termínovaným vkladem vedeným u Union banky. Zajištěný i nezajištěný debet je úročen pohyblivou sazbou, která je v současnosti u zajištěného úvěru 11 % a u nezajištěného 14,5 %.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát