Kontokorent - úvěr pro každý den

24.11.2008 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Peníze na účtu došly a nejbližší výplatě je daleko. Určitě nepříjemná, leč poměrně snadno řešitelná situace. Ideálním finančním produktem pro krytí přechodného nedostatku peněz je kontokorentní úvěr. Přečtěte si jak ho efektivně používat.

Kontokorentní úvěr je krátkodobý úvěr, která dává banka klientovi - majiteli běžného účtu tak, že mu umožní z tohoto účtu čerpat do mínusu. Úvěr se může být poskytnut na dobu určitou nebo se může neustále automaticky obnovovat - jakmile půjčku splatíte, tedy navýšíte stav účtu do plusu, můžete z principu revolvingu opět čerpat do mínusu. Pozor na jednu věc! Banka určuje limitní částku, do které můžete ze svého účtu čerpat. Pokud hranici překročíte, počítejte s podstatně vyšším úrokem.


Kolik stojí kontokorentní úvěr a jak ho získat?


O kontokorent si musíte jednak v bance zažádat a potom také obvykle splnit několik podmínek, aby Vám banka půjčku přidělila. Smlouva o poskytnutí úvěru se v drtivé většině případů uzavírá na jeden rok a automaticky se obnovuje. Kontokorentní úvěr je poskytován jako doplněk běžného účtu. Čerpáte jej tedy přímo z běžného účtu, a to tak, že vybíráte peníze z bankomatu nebo platíte u obchodníků.

Podmínky, které musíte pro vyřízení kontokorentu splnit:

  • Mít veden běžný účet u banky, kterou žádáte o kontokorentní účet
  • Na tento účet chodí pravidelný dostatečně vysoký příjem
  • Někdy je vyžadován určitý průměrný zůstatek na účtu
  • Předložit bance doklad totožnosti
  • U vyšších limitů předložit bance doklad o příjmu

Výši kontokorentu stanovují banky. Obvykle je to jedno-, dvoj- nebo až trojnásobek měsíčního příjmu žadatele.  Úrok kontokorentních úvěrů se počítá z čerpané částky, a to až do doby, než je tato částka zaplacena. Pokud tedy kontokorent nečerpáte, žádné úroky bance neplatíte. V současnosti se úrokové sazby u těchto úvěrů pohybují od 12 do 19 % p. a. a dost se u jednotlivých bank liší. Pozor! Stane-li se, že přečerpáte výši vašeho kontokorentního úvěru, poměrně se vám to prodraží. Banka Vám může naúčtovat úroky z úvěru ve výši mezi 25 až 30 % z přečerpané částky. Banky mají různé lhůty, do kterých musíte přečerpání uhradit.  Pokud se tak nestane, může banka začít částku vymáhat soudně.


Jak kontokorentní úvěr efektivně využívat?


Kontokorent není účelově vázán, lze ho tedy využít na cokoliv. Nejčastěji jej lidé využívají k nákupu dovolených, elektroniky, ale velice často slouží jen jako finanční rezerva, když peníze dojdou a k nejbližší výplatě je ještě daleko. Pak slouží k nákupu věcí denní spotřeby, například potravin. Slouží tedy k překlenutí období, kdy člověk z různých důvodů nemá dostatek vlastních prostředků. Podobným způsobem však funguje i kreditní karta, která má oproti kontokorentu jednoznačnou výhodu v bezúročném období. Proč tedy dát kontokorentu přednost před kreditkou? Jak jsme již psali, pro kreditní kartu mluví bezúročné období a bonusový program ke kartám nabízený, pro kontokorent zase nižší úrokové sazby a nižší poplatky. Dobrou volbou je pořídit si oba produkty a začít je kombinovat. Pro platbu za zboží či služby použít kreditní kartu, poté naplno využít jejího bezúročného období a po jeho končení úvěr z kreditky splatit pomocí kontokorentu. Kontokorent má totiž nižší úrokové sazby než kreditní karta. Pamatujte, že je důležité vyrovnat dluh co nejdříve. Čím delší dobu jste v mínusu, tím více zaplatíte.

Tabulka: Srovnání kontokorentních úvěrů

Název banky Název úvěru Úroková sazba (p.a.)
LBBW Bank CZ IQ Kredit 13,90 % (6,9 % zajištěný)
Česká spořitelna Kontokorent ke sporožiru 17,90 %
ČSOB Povolené přečerpání účtu 16,90 %
Fio, družstevní záložna Kontokorentní úvěr 8,30 % nebo 14,30 %
GE Money Bank Flexikredit od 17,90 %
Komerční banka Povolené debety pro občany od 13,00 %
Poštovní spořitelna Povolené přečerpání k postžirovému účtu 13,50 %
Raiffeisenbank Kontokorentní úvěr 17,90 %
Raiffeisenbank Povolený debet 13,00 %
Waldviertler Sparkasse Kontokorent od 12,00 %
Volksbank Kontokorentní úvěr 12,75 %
UniCredit Bank Kontokorentní úvěr od 12,00 %

Zdroj: Srovnání kontokorentních úvěrů na Finance.cz

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY