Životní pojištění versus penzijní fondy

04.01.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Hospodářské noviny se na naši redakci obrátily s dotazem, jaké má v letošním roce výhledy životní pojištění a zda lze očekávat větší zapojení do životního pojištění ze strany zaměstnavatelů.

Odpověď na první otázku podle mého názoru zní, že trh životního pojištění má růstový potenciál. Zdali se jej ovšem podaří využít, to bude záležet na řadě faktorů.

Problém naší republiky je například ten, že v rámci soukromého pilíře důchodového zabezpečení má před životním pojištěním přednost systém penzijních fondů. Ten požívá kromě výrazných daňových úlev také výhodu státního příspěvku. Proto je místo životního pojištění pro zajištění na stáří zatím mnohem více využíváno penzijní připojištění. V jiných zemích, například v SRN je tomu naopak.

Další hrozbou pro životní pojišťovny by bylo zavedení podnikových (zaměstnavatelských) penzijních fondů. Tato skutečnost by velmi snížila pravděpodobnost nějaké extrémně vysoké účasti zaměstnavatelů na systému životního pojištění.

Potenciál růstu se povede využít, pokud se budou více angažovat i samotné pojišťovny. Ne všichni občané dostatečně vědí o výhodách životního pojištění, ne všichni jsou seznámeni s možností daňových výhod. Prostého člověka zajímá výnos jeho úspor, ten není u životního pojištění tak dobře predikovatelný jako u penzijních fondů. Tam je minimálně jistý státní příspěvek.

Z výše uvedeného vyplývá, že se v tomto roce nedá čekat razantní zvýšení zájmu o uzavření životní pojistky. Zaměstnavatelé se mohou do systému více zapojovat za předpokladu, že bude toto zapojení pro ně výhodné (chcete-li výhodnější než zapojení se do systému penzijních fondů), že si jej budou přát zaměstnanci (ti ale asi budou preferovat penzijní fond) a že nedojde k vzniku nových zaměstnavatelských penzijních fondů.

Pokud tápete, jak nejlépe spořit na vlastní penzi, pak zkuste zvolit například tuto stránku. Najdete na ní průvodce financováním penze!

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ