Co týden dal?

04.01.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


A máme tu  rok 2002. A jaké události přinesly první dny tohoto roku? Od 1. ledna začalo platit hotovostní euro ve většině zemí EU, nepříznivé počasí způsobilo dopravní kalamitu ve většině okresů...  Souhrn  nejzajímavějších událostí z domova i zahraničí pro Vás budeme připravovat i v tomto roce!

Posledních 7 dní ve světě

Silvestrovské oslavy ve 12 zemích EU byly spojeny nejen s příchodem nového roku, ale též s příchodem nové evropské měny.  I přes určité obavy  vše probíhá bez problémů. Občané si začínají zvykat na nové bankovky, které jim umožní platit i v ostatních zemích EMU. A zavedení hotovostního eura se odrazilo i na jeho posílení (Euro posiluje po uvedení bankovek a mincí do oběhu, Euro posiluje po bezproblémovém zavedení bankovek). A co se stane, když bankovky vyperete? Eurobankovky lze prát, rozhodně je však nežehlete.
Nepokoje v Argentině pokračují i nadále. Ve středu oznámila Argentina státní bankrot - definitivně se přihlásila k platební neschopnosti, po oznámení, že nezaplatila splatnou částku 28 miliónů dolarů u jednoho ze svých dluhopisů, též zruší fixaci pesa na dolar.

Posledních 7 dní u nás doma

Prezident Václav Havel v novoročním projevu uvedl, že rok 2002 bude pro Českou republiku rokem přelomovým, neboť občané budou ve volbách rozhodovat o budoucím charakteru země.
Nepříznivé počasí, především silný vítr způsobil, že během středy byla vyhlášena kalamita více než ve třetině okresů, silnice se staly nesjízdnými. Během čtvrtku i pátku pak okresy postupně kalamitní situaci odvolávají. Ministerstvo financí  ve čtvrtek uvedlo, že deficit státního rozpočtu vykázal loni podle předběžných údajů 67,7 miliardy korun (Státní rozpočet vykazuje loni deficit 67,7 mld Kč, Schodek státního rozpočtu loni nižší než odhady). Ve čtvrtek též pracovníci Jaderné elektrárny Temelín dokončili poslední zkoušky etapy s výkonem reaktoru do 90 procent. Nový rok přináší tradičně i vyšší ceny - zvednou se ceny jízdného na železnici, paušálního poplatku u Českého telecomu, a zdraží mimo jiné i elektřina a plyn.

Posledních 7 dní na našem serveru

I v tomto roce budeme neustále naše stránky zlepšovat a připravovat pro Vás nové a zajímavé informace. I v tomto poněkud kratším pracovním týdnu jsme pro Vás připravili něco nového. V sekci Bankovnictví v pravé liště naleznete modul s názvem Kurzy na SMS a email, kde přibyla možnost zasílání kurzů pro uživatele služby Paegas Click a Můj Oskar. Od dnešního dne je též v sekci Daně  zveřejněn  daňový kalendář na rok 2002.

Anketa posledních 7 dní

Anketní otázka na domovské stránce www.finance.cz, kterou jsme pro Vás připravili na začátek letošního roku se týká zavedení eura a  s tím spojeným ukončením platnosti původních měn zemí EMU. Ptáme se Vás jak jste naložili s valutami končících měn zemí EU. Více jak polovina z Vás vložila valuty na účty a pouze 12% čtenářů uvedlo, že hotovost utratilo.


 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU