Nejlepší energeticky úsporný projekt je vytápění Měňan biomasou

27.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. listopadu (ČTK) - Nejlepším energeticky úsporným projektem v Česku je centrální vytápění na biomasu v obci Měňany na Berounsku. Dnes večer v Brně získal jako první v tuzemsku ocenění Energy Globe Award a bude zemi reprezentovat na světovém finále prestižní soutěže, které se uskuteční příští rok v Bruselu. Projekt zabodoval v konkurenci 17 dalších, mezi finalisty byly obce, školy i firmy.

V Měňanech, kde žije asi 250 obyvatel, je obecní kotelna se třemi kotli na biomasu. Teplo se rozvádí do 70 odběrných míst. Jako palivo slouží štěpka z vlastní výroby a předpokládá se využití i dalších zdrojů, například šťovíku.

Česká verze Energy Globe Award má šest kategorií - Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež a Obec, která v mezinárodní verzi chybí. Do českého kola se přihlásilo 106 projektů. Mezi finalisty byly například společnosti TESCO Stores s novostavbou energeticky úsporného obchodu v Žatci, Synthesia se systémem filtrace odpadních vod z výroby, Pražská plynárenská s půjčovnou aut na zemní plyn, Ústav jaderného výzkumu Řež s autobusem s palivovými články nebo Západočeská univerzita v Plzni s výukovým parkem obnovitelných zdrojů energie.

Stejně jako ve světě i v Česku je hledání úspor energií jedním z hlavních témat ekologů i energetiků. Někteří čeští dodavatelé energií platí například kampaně, které mají spotřebitele upozornit na možnosti úspor. Do úsporných opatření se nyní v Česku podle odhadů některých expertů investuje ročně zhruba 4,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK