Mladá žena žijící v malém bytě má možnost měsíčně investovat 5000 Kč

04.01.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Mladá žena samostatně žijící v bytě, který má v osobním vlastnictví. Je zaměstnaná. Má uzavřenou leasingovou smlouvu na automobil. Investici nebude v nejbližší době potřebovat, ale její situace se může změnit. Peníze by tedy pro ni měly být dostupné.

O ženách se ví, že si potrpí na různé šperky a drahé kameny. Z tohoto pohledu by se pro tento typ investora mohla jako relativně vhodná a žádaná jevit investice do drahých kovů. Povězme si ihned, že nákup zlata, stříbra a dalších kovů není pro laiky, naopak vyžaduje určitou dávku zkušeností a znalostí. Navíc není nikde předem dáno, že hodnota cenných předmětů bude růst. Vzhledem k tomu, že v 90. letech ceny kovů v ČR klesaly, není možné chápat takovou investici jako nástroj k tvorbě vysokých zisků, ale spíše jako instrument uchovatele hodnoty. Cena zlata nebo stříbra nepodléhá tak prudkým výkyvům jako akcie a akciové fondy.

Protože ženy obecně nemají takový přehled o kapitálových trzích jako muži a nemají vzhledem ke svým povinnostem tolik času sledovat dění na burzách, pak je z jejich pohledu docela vhodné svěřit správu prostředků odborníkovi. To může být buď bankéř, který peníze uloží na termínovaný vklad, nebo portfolio manažer investičního fondu. S ohledem na výši rizika, kterou by žena mohla být ochotna nést, doporučuji zaměřit pozornost na dluhopisové, maximálně na smíšené investiční fondy, investující jednu část majetku do akcií, druhou dluhopisů a další díl do finančních nástrojů peněžního trhu. 

Jelikož naše drahé polovičky také rády vybavují svou domácnost, neměla by se mladá žena vyhýbat ani spoření na bydlení.  Stavební spoření je v tomto směru ideálním produktem.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka