Investice rodiny ve výši 5.000 Kč měsíčně

04.01.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Mladá rodina se dvěma malými dětmi předškolního věku. Bydlí v rodinném domku svých rodičů - přispívají jim pouze částkou 1500 Kč na energie, nájem neplatí. Obě děti chodí do mateřské školky, rodiče jsou zaměstnaní. Nesplácejí žádný úvěr. Jejich investice nesmí být dlouhodobá, počítají však s tím, že finance pravděpodobně využijí během krátké doby k investici do vlastního bydlení.

Starší děti stojí mnohdy mnohem více, než ty nejmenší. Tato skutečnost je určující pro investování volných rodinných prostředků. Za předpokladu, že nároky dětí nejsou nikterak závratné a že se nám je podaří pokrýt z běžných rodinných příjmů, můžeme potom měsíčně ponechat pouze asi pětinový díl peněz na termínovaném vkladu v bance (tj. 1000 Kč). Pokud pošilháváte po vyšším výnosu z investovaných prostředků, pak preferujte méně rizikové investiční fondy - fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy. Druhé jmenované fondy těží poslední dobou ze snižování úrokových sazeb v ekonomice. Jakmile centrální banka sníží své úrokové sazby, ceny dluhopisů vyletí vzhůru.

Protože lze čekat, že vaše děti jsou ve věku, kdy je záhodno myslet i na jejich bydlení a na jejich budoucí život, zvolte pro další díl úspor stavební spoření. Nezůstávejte jen u jedné smlouvy a využijte státní podpory až 4.500 korun ročně. Cyklus stavebního spoření trvá 5 let. Stavební spořitelny po tuto dobu vaše peníze výhodně úročí. Mimoto můžete čerpat výhodný úvěr.

Kromě spoření bych v tomto případě nešetřil ani na pojištění. V případě mládeže je velmi využívané úrazové pojištění.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka