Čína: Recese nebo krize?

01.12.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Během několika minulých měsíců jsme byli svědky vůbec největšího spojeného úsilí v historii o záchranu světové ekonomiky. Jakou roli hraje v tomto období Čína? Zásadní.

Během finanční krize vzniklo více otázek, než jich bylo zodpovězeno. Důsledkem toho, co začalo jako krize špatných úvěrů je, že se mnoho pozorovatelů trhů ocitlo v neznámých vodách.

Jednou z největších obav zůstává, zda nás čeká globální krize. Předpokládáme, že Čína bude rozhodujícím faktorem mezi recesí nebo krizí. Globální finanční systém bude podporován, dokud budou spotřebitelé v Číně utrácet ve zvýšené míře. Jaké jsou pro to důvody?

  • Podle Světové banky a MMF je Čína třetí největší ekonomikou na světě s HDP založeným na PPP (paritě kupní síly) na úrovni mezi 6,9 bilionů USD a 7,05 bilionů USD v roce 2007.
  • Podíl čínských spotřebitelů na HDP je zhruba 42 %. Ve srovnání s USA a Indií, jejichž spotřeba je asi na 70 % HDP, má čínská spotřeba stále prostor k růstu.
  • Čínský HDP na hlavu se pohybuje mezi 5200 USD a 5400 USD podle parity kupní síly.
  • Ve 3. čtvrtletí došlo k čistému odlivu kapitálu ve výši zhruba 1,5 mld. USD z kontinentální Číny ve srovnání s přítokem 170 mld. USD v první polovině roku 2008.
  • Země má téměř 2 biliony USD ve státních obligacích a hotovosti, 20% výdajů kontinentální Číny je tvořeno výdaji ústřední vlády.


Spotřebitelské výdaje v Číně rostou


Je možno říci, že recese a masivní pokles spotřebitelských výdajů na Západě, které se nacházejí na desetiletém minimu spotřebitelských výdajů a půjček, již začaly. HDP za 3. čtvrtletí v USA poklesl o 0,3%. I když je to stále lepší než očekávaných 0,5 %, je to stále jasný náznak recese v USA.

I přes deprimující výhled pro USA, spotřebitelské výdaje v Číně rostou. V roce 2007 spotřebitelské výdaje v Číně stouply o 17% ve srovnání s rokem 2006 a v roce 2006 o 16% ve srovnání s rokem 2005. Existují obavy, zda pokles růstu čínského HDP ve třetím čtvrtletí na devět procent znamená zpomalení hospodářství. Na to by se však mělo nahlížet spíše jako na „zmírnění” HDP a ne ”zpomalení”. Cílem Čínské lidové banky (PBoC) v minulém roce bylo zmírnění růstu v tomto roce na devět procent a tento cíl byl dosažen.


Čínské domácnosti dosáhly vyšší úrovně životního standardu


Uplynulo již asi 30 let od doby, kdy Čína zahájila tržní reformu. Nyní máme vyspělého čínského spotřebitele s přístupem a aspiracemi žít životní styl podobající se stylu v Japonsku, Koreji nebo Singapuru.

Čínské domácnosti přecházejí k jiné úrovni výdajů. Již jsou pryč dny, kdy byly prioritou základní potřeby, jako potraviny a přístřeší. Nyní vidíme posun poptávky ke zboží s přidanou hodnotou, jako je elektronika, domácí elektrické spotřebiče (bílé zboží), automobily a jiné luxusní zboží.


Stabilita měny


Komunistická strana Číny si uvědomuje tento růst domácích spotřebitelských výdajů. 29. října Čínská lidová banka snížila úrokové míry o 0,27 %. Je to již třetí snížení od 15. září a v budoucnosti se očekávají další snížení. Středem pozornosti jsou nyní spotřebitelské a domácí výdaje. Očekáváme, že u yuanu nedojde k žádnému pohybu nebo dalšímu stabilizování yuanu, který zůstane na 6,84 yuanech za USD, s možností jednoprocentního růstu nebo poklesu během dalších šesti až osmi měsíců. Stabilita měny také přispěje ke stabilním cenám dovozů a vývozů.

Vzhledem k uvedenému předpokládáme, že spotřebitelské výdaje v kontinentální Číně vzrostou o 15 % ve srovnání s rokem 2007. To by odpovídalo asi 300 mld. USD až 400 mld. USD skutečných výdajů.

Růst čínských spotřebitelských výdajů by se z uvedených důvodů mohl rovnat 0,6 % až 0,9 % globálního HDP, což představuje asi 50 bilionů USD a to pravděpodobně udrží svět mimo krizi.

Autor je hlavní stratég trhů Saxo Bank

Autor článku

Craig Russell  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU