Mladá žena, studentka VŠ, má možnost investovat měsíčně 1.500 Kč

04.01.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Studentka si přivydělává během studia prací na částečný úvazek. Bydlí u rodičů a studuje v místě svého bydliště. Každý měsíc zaplatí nutné výdaje (telefon, kupon na městskou hromadnou dopravu, knihy a skripta, zdravotní pojištění a podobně). Po všech výlohách jí každý měsíc zbude částka okolo 1500 Kč. Zatím peníze nepotřebuje, ale neví, jaká bude její situace po ukončení školy.

Mladá žena potřebuje mít vždy po ruce potřebnou hotovost. Je otázkou, jak vysokou? Pokud trochu počítáme, pak dvanáctkrát 1500 je 18.000 korun. Co za tuto částku ročně pořídíte? Pokud chcete dejme tomu vybavit byt, tak si budete muset spíše ještě půjčovat. Roční úspory totiž nebudou dostatečné.

Finanční rezervu - v tomto případě cca 18 000 Kč - doporučuji peníze dílem ukládat na opakující se termínovaný vklad na 1 až 2 týdny. Banky nabízejí jistotu návratnosti vložených prostředků a zároveň poměrně solidní úrok. Druhou polovinu peněz směrujte na účet investičního fondu peněžního trhu (investujte především do státních cenných papírů, to je dluhopisů či hypotečních zástavních listů). Jejich výnos převyšuje úrok v bance a po šesti měsících investování již není zdaněn. Z úroku v bance platíte daň ve výši 15%.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka