Odborníci v Praze rozeberou finanční krizi

08.12.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Téměř 400 odborníků od nás a ze zahraničí se v úterý sejde v TOP Hotelu Praha, aby jednali o důsledcích světové finanční krize. Jde vůbec o první setkání na takovéto úrovni. Uskuteční se v rámci III. Mezinárodního finančního fóra Zlaté koruny.

Fórum se koná pod názvem Svět ve finanční krizi: Konec bezstarostných časů? Záštitu nad ním převzal ministr financí Miroslav Kalousek, který vystoupí se zásadním projevem Finanční krize a české předsednictví Evropské unie. Na fóru dále vystoupí řada předních ekonomů a finančních odborníků, mezi nimi Jan Švejnar, profesor Michiganské univerzity, Paul van den Noord, člen direktoria Evropské komise, Anton Marcinčin, ekonom Světové banky anebo Robert Holman, člen bankovní rady ČNB. Ti se ve svých příspěvcích chtějí zaměřit na dosavadní přístupy k řešení krize a posoudit další možné dopady, které bude mít na evropský region a také Českou republiku.

Mezi hlavními řečníky se objeví také bývalý premiér Miloš Zeman, který od svého odchodu z politiky není častým hostem podobných setkání. Tentokrát však udělal výjimku a poprvé na velkém fóru vystoupí k závažnému ekonomickému tématu. Jeho vystoupení bude mít název Zkušenosti z finanční krize v České republice.

Na fóru se bude diskutovat nejen o dopadech krize na finanční sektor, ale i o jejích dopadech na ekonomiku. Nedostatek kapitálu a nižší odbyt již nyní postihuje řadu podniků i celých odvětví a následná vlna propouštění se nevyhýbá ani České republice. V diskusi na fóru kZK_2008.jpg tomu zazní reakce například od prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla nebo prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela.

Finanční fórum Zlaté koruny bude mít i jeden nezvyklý primát: bude místem setkání, které se dosud nikdy neuskutečnilo. Do TOP Hotelu Praha  totiž byli pozváni všichni dosavadní ministři financí, kteří se na tomto postu v české vládě od roku 1989 vystřídali. Včetně současného ministra Miroslava Kalouska jich bylo celkem devět. Někteří, jako Bohuslav Sobotka a Vlastimil Tlustý, zůstali v politice. Jiní, jako Ivan Pilip, Pavel Mertlík nebo Jiří Rusnok, pracují ve finančním sektoru. Právě oni mají s krizí přímou zkušenost a mohou tak její obraz a vnímání rozšířit o svůj specifický pohled. Příkladem může být současný hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík, který si jako téma svého příspěvku zvolil postavení české ekonomiky v regionálním kontextu a zamýšlí se v této souvislosti nad tím, jaké výhody či nevýhody z toho pro nás plynou.

Pokud vás zajímají názory předních odborníků na světovou finanční krizi, o nic nepřijdete. Celý průběh III. Finančního fóra Zlaté koruny bude možné sledovat živě 9. prosince od 9,30 hodin v on-line přenosu na http://www.zlatakoruna.info/. Na těchto webových stránkách je již nyní uveden podrobný program jednotlivých vystoupení v průběhu celého dne.


Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ