E15: Zrušení 10 pct akcií ČEZ zablokovali dva akcionáři

11.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Dva akcionáři energetické společnosti ČEZ napadli rozhodnutí valné hromady ČEZ o zrušení deseti procent svých akcií, jejichž odkup za 66 miliard korun společnost letos na jaře dokončila. Odvolání akcionářů proti snížení jmění ČEZ tak oddaluje rozhodnutí o možném zopakování výkupu akcií v době, kdy je cena akcií ČEZ na burze poloviční.

"Dva subjekty se vůči snížení základního jmění odvolaly, takže jsou tak průtahy. Až to skončí, tak zvážíme všechny předpoklady a rozhodneme se, řekl E15 generální ředitel ČEZ Martin Roman. Podle něj není jasné, jak dlouho spory o snížení jmění potrvají, proto nechce rozhodnutí o dalším výkupu předjímat. "Může to být za týden, ale také za měsíc a situace může být úplně jiná. Jiná cena akcií, jiné podmínky na financování, jiné možnosti akvizic. Takže teď nám chybí řada informací, dodal.

Podle analytiků však současná finanční krize dalšímu výkupu spíše nenahrává. Cena akcií je sice výhodná, avšak firma pravděpodobně bude preferovat hotovost. "Prostor ČEZ stále má, ale vzhledem k nejistotám spojeným s krizí bude podle mého názoru čekat," řekl E15 Petr Keller z Patria Finance.

ČEZ původně plánoval, že výkup akcií zopakuje, pokud nebude mít dostatek příležitostí pro nové akvizice a cena akcií na burze bude výhodná. "Záleží to na spoustě faktorů. Primárně na tom, jak se nám bude dařit při zahraničních akvizicích. Nyní máme ve výhledu několik velkých příležitostí, pokud vyjdou, výkup nebude. Když všechny spadnou, tak naopak přijdeme za akcionáři a řekneme, že bychom si ho rádi zopakovali," řekl před rokem v rozhovoru pro E15 Roman.

Při těchto úvahách však nepočítal s finanční krizí a například s nižšími zisky. "Revidovali jsme náš odhad zisku z původně očekávaných 60 miliard korun na 5 miliard. Tento je způsoben především nižšími cenami elektrické energie. Očekávali jsme, že megawatthodina elektřiny bude v roce 2009 stát 76 eur, nyní to vypadána 64,5 eur," dodal Keller. Pokles ziskovosti předpokládá i samotný ČEZ.

Polostátní ČEZ je nejziskovější tuzemskou firmou. Čistý zisk firmy se loni zvýšil o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Na letošek vedení firmy odhaduje další zvýšení na 46,6 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK