Co týden dal?

12.12.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


K americké a německé vládě se připojila i vláda švédská, která chce podpořit místní výrobce automobilů. Nejvýraznější tuzemskou zprávou je bezesporu schválení novely zákona o dani z příjmů sněmovnou.  

Posledních 7 dní ve světě

  • Jihokorejská centrální banka snížila základní úrokové sazby o dosud rekordní jeden procentní bod na 3,0 procenta. Snaží se tak zabránit, aby čtvrtá největší asijská ekonomika upadla po deseti letech opět do recese. Oficiální sazba je nyní nejníže od roku 1999, kdy Bank of Korea zavedla nynější systém stanovování úroků. Ekonomové předpovídali, že banka sníží sazbu jen o půl procentního bodu.
  • Ruský prezident Dmitrij Medveděv nevylučuje vstup Ruska do Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Rusko by podle Medveděva rovněž mohlo v reakci na nízké ceny ropy omezit těžbu. Prezident OPEC Šakíb Chelíl začátkem měsíce uvedl, že doufá, že Rusko, Norsko a Mexiko se stanou členy kartelu nebo se alespoň připojí k omezování těžby s cílem podpořit ceny ropy.
  • Švédská vláda pomůže místním výrobcům osobních automobilů Saab Automobile a Volvo Car Corporation úvěrovými garancemi a nouzovými úvěry v celkové částce 25 miliard švédských korun (61 miliard Kč). Oba švédští výrobci osobních vozů jsou ve vlastnictví amerických automobilek, jimž hrozí bankrot a kteří v USA žádají o státní pomoc. Švédská vláda však zdůraznila, že nemá v plánu automobilky kupovat. Největší část podpory, asi 20 miliard SEK, budou tvořit záruky za úvěry automobilek kryté zástavami.
  • Americká Sněmovna reprezentantů schválila státní pomoc v hodnotě 14 miliard dolarů určenou třem domácím automobilkám General Motors, Ford Motor a Chrysler. Senát bude o návrhu zákona o poskytnutí nouzových úvěrů, který předložili demokraté, hlasovat hlasovat zřejmě ještě tento týden, kde je ale jeho osud kvůli silnému republikánskému táboru stále nejistý.
  • Americké ministerstvo obrany vydalo souhlas s prodejem zbraní do Iráku v celkové hodnotě šest miliard dolarů. Kontrakty obsahují 400 obrněných vozidel, cvičná letadla, 20 pobřežních hlídkových lodí a 140 tanků. Agentura pro obrannou bezpečnostní spolupráci, která v rámci Pentagonu dohlíží na prodej amerických zbraní do zahraničí, sdělila, že tento týden informovala o připravovaných osmi kontraktech s iráckou vládou Kongres. Kongresmani nyní mají 30 dnů, aby prodej zablokovali, což se ale nepředpokládá.
  • Bankovní rada slovenské centrální banky (NBS) snížila klíčovou úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 2,5 procenta. Slovensko tak sazbu opět sladilo s úroky v eurozóně, které minulý týden snížila Evropská centrální banka. Hlavní sazba NBS, od níž se odvíjí úročení vkladů i úvěrů v komerčních bankách, se dostala na nejnižší úroveň v historii.
  • Hospodářský růst ve světě se příští rok v důsledku finanční krize zpomalí na 0,9 procenta z letošních 2,5 procenta a vyspělé země utrpí pokles. Předpověděla to v globálním ekonomickém výhledu Světová banka a dodala, že recese světové ekonomiky bude možná velmi hluboká. Globální recese se nevyhne ani rozvojovému světu, i když ten si zachová poměrně silný růst. Hrubý domácí produkt této části světa zpomalí růst na 4,5 procenta z loňských 7,9 procenta, uvedla banka.
  • Ropný trh by se měl připravit na překvapivé rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžby na jejím zasedání 17. prosince. Řekl to prezident OPEC Šakíb Chelíl. Naznačil tak, že redukce těžby bude výraznější, než se očekávalo. Dodal, že redukce těžby by mohla být hodně tvrdá.
  • Barack Obama zveřejnil plán na podporu ekonomiky a vytvoření minimálně 2,5 milionu pracovních míst zahrnuje největší investice do infrastruktury od 50. let minulého století a rozsáhlé úsilí o snížení energetických potřeb vlády. Počítá rovněž se značným rozšířením přístupu k vysokorychlostnímu internetu a modernizací škol po celé zemi.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získáte tak ještě bonus i státní podporu 2008!
V našem Prodejním centru máte již jen do 17.12.2008 možnost on-line sjednat stavební spoření s počátkem v letošním roce. Získáte tak tedy nárok na státní podporu za rok 2008 a od nás navíc odměnu za on-line uzavření až 600 Kč. Nemusíte chodit na pobočku, nemusíte se strkat s ostatními. Postačí v klidu vašeho domova vyplnit elektronický formulář a o vše ostatní se postaráme my.Tak neváhejte, již jen 9 dnů zbývá pro získání všech výhod roku 2008.

 

Posledních 7 dní doma

  • Stát více podpoří české exportéry, kteří kvůli globální finanční krizi přicházejí na svých tradičních vývozních trzích v západní Evropě o zakázky. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Vývozcům mají při průniku na nové trhy pomoci například dostupnější úvěry státní České exportní banky (ČEB) či výhodnější pojištění od Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP, přičemž celková podpora vývozu by se měla pohybovat kolem 2,9 miliardy korun.
  • Ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že schodek státního rozpočtu na příští rok bude kvůli ekonomickému ochlazení možná až o několik desítek miliard korun vyšší, než s jakým počítá vládní návrh. Schodek rozpočtu je naplánován na 38,1 miliardy korun, podle Kalouska by se ale ve skutečnosti mohl pohybovat v rozmezí 50 až 60 miliard korun. Nevyloučil přitom, že v případě nepříznivého ekonomického vývoje by mohl být schodek i vyšší.
  • Pražská energetika (PRE) začala od prosince nabízet zákazníkům elektřinu s dvouletou garancí ceny. Produkt je určen především domácnostem, které elektřinou netopí. Podobnou nabídku plánuje ve čtvrtek zveřejnit také energetická společnost ČEZ. Domácnosti si budou moci zafixovat ceny do konce února 2009. Podobný tarif pro podnikatele s malým odběrem plánuje firma zveřejnit v lednu příštího roku.
  • Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení schválila návrh, aby daň z příjmů fyzických osob od příštího roku zůstala na 15 procentech. Podle dosud platného zákona měla naopak klesnout na 12,5 procenta. Výměnou za vyšší daň se mají snížit odvody na sociálním pojištění o 1,5 procenta. Novela nyní zamíří do Senátu a pokud ten ji schválí, dostane ji k podpisu prezident.
  • Z odvětví pocítil krizi nejvíce zpracovatelský průmysl, tedy hlavně textilní, strojírenský a chemický průmysl, doprava a spoje a zemědělství. Nejméně postiženými odvětvími jsou veřejná správa a výroba a rozvod elektřiny. Vyplývá to ze šetření Hospodářské komory pro ČTK a Hospodářské noviny mezi téměř 1900 členskými firmami. Ekonomický propad se nejvíce ve všech krajích projevuje meziročním poklesem zakázek. Prakticky všechny kraje hlásí, že minimálně čtvrtina firem z jejich území musela odepsat okolo 25 procent objemu zakázek. Nejhůře si v tomto ohledu vedou oba východočeské kraje a Liberecký kraj.
  • Prezident Václav Klaus podepsal novelu bankovního zákona, kterou vláda a zákonodárci reagují na důsledky světové finanční krize. Nově tak budou pojištěny vklady až do částky 50.000 eur (asi 1,25 milionu korun), zatímco dosud je tento limit poloviční. Novela počítá také s tím, že nově bude pojištěn celý vklad, zatímco nyní je to jen z 90 procent. Náhrady by v případě pádu banky jejím klientům vyplatil Fond pojištění vkladů, do kterého finanční ústavy přispívají.
  • Světová ekonomická krize, která prokazatelně způsobila recesi v celé eurozóně, s mírným zpožděním dopadla plnou vahou už i na české firmy. Téměř 90 procent tuzemských podniků, a to nejen exportérů, uvádí meziroční pokles objemu zakázek a tři z pěti výrobních podniků na konci roku zastaví výrobu dříve než obvykle. S přihlédnutím k tomu, že firmy mají během roku různé závodní dovolené, se jim dohromady sníží roční produkce až o 10 procent. Ve firmách se nižší počet zakázek začal skutečně projevovat až v posledních dvou měsících – tedy v říjnu a listopadu. Do té doby výroba ve většině firem jela na plný výkon a převažovalo v nich optimistické očekávání ohledně dalšího vývoje.
  • Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu výrazně zpomalil na 4,4 procenta z říjnových šesti procent. Inflace je tak nejnižší od října loňského roku, informoval Český statistický úřad. Meziměsíčně inflace klesla o 0,5 procenta, což je největší pokles od října 2006. Analytici očekávali meziroční růst o 4,5 procenta. Zlevnily především potraviny a pohonné hmoty.
  • Silničáři během nastávajícího zimního období využijí tisíce tun soli, které jim zbyly v zásobnících kolem silnic a dálnic z minulé nepříliš tuhé zimy. S přebytkem soli hospodařila údržba již podruhé, jen ve skladech kolem rychlostních silnic a dálnic zbylo letos na jaře přes 21.000 tun. Rok předtím to bylo zhruba 17.000 tun, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Tuna soli v zimě stojí 3100 korun, což je o 500 korun více než v létě.
  • Majetek drtivé většiny tuzemských podílových fondů letos výrazně klesl. Nízké výnosy vykázaly fondy peněžního trhu a některé dluhopisové fondy. Poměrně velké ztráty, až na výjimky, zaznamenaly fondy smíšené, fondy fondů a akciové fondy. Ty v průměru přišly o polovinu hodnoty.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 


Zrušení státní podpory u stavebního spoření?

Ministr financí Miroslav Kalousek připustil možnost, že se pokusí změnit současný systém podpory stavebního spoření. Zůstali byste spoření využívat, kdyby došlo ke zrušení podpory? Nebo byste spořili pomocí jiných produktů? Resp. jaká změna by pro vás byla zásadní v tom směru, že byste stavební spoření přestali využívat?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o daních z příjmů, která výrazně ovlivní zdanění mezd zaměstnanců v příštím roce. Efekt těchto změn na vaše příjmy si můžete spočítat na naší kalkulačce pro výpočet čisté mzdy.
  • Parametry výpočtu starobního důchodu se každým rokem mění. Už nyní si můžete spočítat výši starobního důchodu, který vám bude přiznán v průběhu příštího roku.


Fintriky

Poslední dva týdny jsme psali o fondech. V prvním týdnu jsme představili fondy peněžního trhu, pak pokračovali akciovými a dluhopisovými fondy. Nevynechali jsme ani fondy fondů a v tomto týdnu jsme pojednali o zajištěných a smíšených fondech.


Anketa

Ministr financí Miroslav Kalousek připustil možnost, že se pokusí změnit současný systém podpory stavebního spoření. Zůstali byste spoření využívat, kdyby došlo ke zrušení podpory?

  • Pokud by vláda podporu zrušila úplně, přešel/a bych k jiné formě spoření - 97 %
  • U stavebního spoření bych zůstal/a - 3 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU