CTP Invest získala od Erste Bank 2,6 mld. Kč na nové sklady

18.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Realitní společnost CTP Invest, která se soustředí na výstavbu skladů a logistických areálů, získala od Erste Bank úvěr ve výši 100 milionů eur, tedy přibližně 2,6 miliardy korun. Pětiletý úvěr má firmu stabilizovat a umožnit další rozvoj developerských aktivit v Česku. CTP Invest dnes o tom informovala v tiskové zprávě.

Odborník na průmyslové nemovitosti Milan Korbelář z poradenské společnosti King Sturge přitom minulý týden označil právě CTP za dalšího případného adepta, který kvůli krizi dočasně zastaví výstavbu nových projektů. K tomuto kroku již přistoupil druhý největší stavitel nových skladů v Česku společnost ProLogis. Developerské firmy v současnosti kvůli krizi čelí obtížnějšímu přístupu k bankovním úvěrům.

CTP je na tuzemském trhu největším developerem průmyslových nemovitostí. Vlastní přibližně polovinu všech nových skladů. Společnost plánuje příští rok výstavbu 150.000 metrů čtverečních nové pronajímatelné plochy. Na více než 65 procent prostor má již údajně potvrzené nájemce.

Za letošní rok by příjmy CTP z pronájmů budov měly činit 75 milionů eur (necelé dvě miliardy korun) proti 45 milionům v roce 2007. Pro rok 2009 plánuje firma navýšit výnosy z pronájmů na 90 milionů eur. Hranici 100 milionů chce překročit v roce 2010.

Sklady pocítily problémy vývozců, stejně jako pokles tržeb v maloobchodu. Na letošní rok plánovali developeři podle odborníka z King Sturge postavit spekulativně bez předem sjednaných nájemců 22 projektů, dokončeno jich však bylo jen 13. "Nezačneme stavět dříve, dokud není většina budov dopředu pronajatá," potvrdil odklon od spekulativní výstavby generální ředitel CTP Remon Vos.

Ochlazení poptávky po skladech i jejich nabídky nastalo zejména v letošním druhém pololetí. Množství nepronajatých skladů se ve třetím čtvrtletí zvýšilo až na 17 procent. Výměra skladových ploch podle odborníků do konce letošního roku překročí tři miliony metrů čtverečních.

Celkové investice CTP Invest v ČR přesáhly miliardu eur (kolem 24 miliard korun). Hodnota dokončených nemovitostí CTP je přibližně 34 miliard korun. Firma postavila přibližně 1,4 milionu metrů čtverečních pronajímatelných ploch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK