Co týden dal?

19.12.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Centrální banky hromadně snižují úroky, automobilky přerušují provozy a hlásí rekordní poklesy prodejů - to všechno jsou projevy ekonomické recese, která nás patrně bude provázet celý příští rok.

Posledních 7 dní ve světě

  • Administrativa amerického prezidenta George Bushe připustila, že jednou z možností, jak pomoci odvětví výroby automobilů, je přistoupit k řízenému bankrotu automobilek. Bílý dům chce prý předejít tomu, aby začaly automobilky kolabovat chaoticky, což by vedlo ke ztrátě mnoha pracovních míst. Primárně však Bílý dům uvažuje o finanční pomoci, kterou měl schválit Kongres. Záměr ale prošel jen ve Sněmovně reprezentantů, zatímco Senát jej odmítl. Automobilky měly podle původního plánu získat asi 14 miliard dolarů (zhruba 254 miliard Kč).
  • Japonská centrální banka snížila klíčovou úrokovou sazbu na 0,1 procenta z dosavadních 0,3 procenta. Připojila se tak k americké centrální bance (Fed), která tento týden kvůli zhoršujícím se hospodářským vyhlídkám srazila úroky téměř na nulu. Japonská centrální banka rovněž představila nová opatření, která mají přinést více peněz do bankovního systému a zmírnit úvěrové napětí. Banka hodlá začít nakupovat krátkodobé dluhopisy, které firmy používají k financování svých každodenních výdajů. Plánuje rovněž posílit nákupy vládních dluhopisů.
  • Evropská komise schválila plán belgické vlády pomoci finanční skupině KBC navýšením kapitálu o 3,5 miliardy eur (asi 92 miliard korun). Rekapitalizace by měla majitelce české banky ČSOB pomoci překlenout globální finanční krizi. KBC se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 906 milionů eur po zisku 639 milionů před rokem. Propad způsobily odpisy investic v hodnotě 1,4 miliardy eur.
  • Chrysler se rozhodl zastavit počínaje 19. prosincem nejméně na měsíc výrobu ve všech svých továrnách. Koncem minulého týdne zkrachovala v americkém Senátu jednání o státní úvěrové pomoci v hodnotě 14 miliard dolarů (zhruba 270 miliard Kč) domácímu automobilovému průmyslu, který se nachází v hluboké krizi.
  • Italská automobilka Fiat uzavřela na měsíc většinu svých domácích továren, aby se vyrovnala s poklesem poptávky po automobilech. Uzavření továren do poloviny ledna se týká téměř 50.000 zaměstnanců firmy. Prodej automobilky Fiat se v listopadu meziročně propadl o 25 procent na 94.600 vozů. V období od ledna do listopadu tak prodej klesl o 5,6 procenta na 1,053 milionu aut.
  • Americká centrální banka (Fed) rozhodla o bezprecedentním snížení základní úrokové sazby na rekordní minimum nula až 0,25 procenta z dosavadní úrovně jedno procento. Fed po dvoudenním zasedání rovněž oznámil, že ekonomiku sužovanou již rok těžkou recesí podpoří i pomocí všech dalších dostupných nástrojů měnové politiky.
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se ve středu dohodla na nejprudším snížení produkce v historii. Těžbu sníží o 4,2 mil barelů denně proti úrovni v září. Tímto krokem OPEC čelí propadu poptávky i cen ropy. Toto snížení těžby představuje pokles zhruba o 2,2 milionu barelů denně proti současné úrovni. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojištěné vklady a úrok 3,5 %!
Máte nakoupené dárky, stromeček a vánoční ozdoby? Vklad na stavební spoření za tento rok je vložený a přemýšlíte kam uložíte zbytek svých finančních prostředků? Sjednejte si spořící účet eMAX od mBank. Získáte tak úrok z vkladů ve výši 3,5 % p.a. a vaše vklady jsou pojištěné. Naložte si jako dárek bezpečný spořící účet, který je možný sjednat on-line od vašeho počítače.

 

Posledních 7 dní doma

  • Na 70 procent firem přehodnocuje nebo přehodnotilo své rozpočty na zvyšování mezd v příštím roce. Pokles se proti původním odhadům pohybuje v rozmezí od 17 do 55 procent. Jsou ale i firmy, které měnily rozpočet směrem nahoru. Celkové plánované zvýšení základních mezd na rok 2009 činí nyní v průměru 3,9 procenta. Původní plány ovšem počítaly se zvýšením o šest procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Hewitt Associates.
  • Navzdory finanční krizi internetoví obchodníci v Česku o letošních Vánocích utrží více než v loňském roce. Zatímco loni se jejich tržby v závěru roku pohybovaly kolem pěti miliard korun, letos by to mělo být až sedm miliard Kč. Za celý letošní rok lidé na internetu utratí rekordních 22 miliard korun, což je o zhruba čtyři miliardy více než loni.
  • Společnost Ford Motor Company letos na českém trhu prodá kolem 17.000 osobních a lehkých užitkových aut, což je nejvíce mezi dováženými značkami. Proti loňsku to znamená nárůst o 16 procent. Vyplývá to z údajů automobilky a Svazu dovozců automobilů. Nejprodávanější značkou na trhu je domácí Škoda Auto, mezi dováženými vozy podle údajů za 11 měsíců patří druhá příčka za Fordem Volkswagenu a následuje Renault.
  • Slovenská vláda vybrala ČEZ za strategického partnera pro stavbu nové jaderné elektrárny za 4 až 6 miliard eur. ČEZ získá 49procentní podíl ve firmě, jež postaví a bude provozovat novou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích, zatímco stát si ponechá 51 procent.
  • Bankovní rada ČNB snížila úrokové sazby o 0,5 %. Jedná se tak již o druhé výraznější snížení úrokových sazeb v řadě (na předchozím zasedání byly sazby sníženy o 0,75 %). Základní 2T repo sazba tak poklesla na 2,25 %, diskontní sazba na 1,25 % a lombardní sazba na 3,25 %. Rozhodnutí ČNB o uvolnění měnové politiky je v souladu s očekáváním trhu.
  • Dánsko od května zcela otevře svůj pracovní trh Čechům, Slovákům i lidem z dalších nových členských zemí EU. Vyplývá to z prohlášení tamního ministerstva práce, o němž informovali čeští diplomaté. Praha o zrušení překážek na pracovních trzích ve starých zemí unie dlouhodobě usiluje; Češi stále nemají volný přístup na pracovní trhy v Německu, v Rakousku a v Belgii.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto výrobu octavií z Bratislavy nestáhne, jak původně zamýšlela. Firma chce v bratislavském závodě Volkswagenu vyrobit v příštím roce zhruba stejně modelů octavií jako letos, řekl to mluvčí automobilky Jaroslav Černý. Model octavia se v bratislavském závodě Volkswagenu montuje od března a letošní produkce měla podle původních předpokladů dosáhnout 20.000 až 25.000 vozů. Nakonec však bude zřejmě kvůli odstávkám nižší. O přesun výroby octavií do Česka se snažily škodovácké odbory.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Zrušení státní podpory u stavebního spoření?

Ministr financí Miroslav Kalousek připustil možnost, že se pokusí změnit současný systém podpory stavebního spoření. Zůstali byste spoření využívat, kdyby došlo ke zrušení podpory? Nebo byste spořili pomocí jiných produktů? Resp. jaká změna by pro vás byla zásadní v tom směru, že byste stavební spoření přestali využívat?


Posledních 7 dní na našem serveru


Fintriky

Nevíte, jaké změny čekají OSVČ v příštím roce? Zajímá vás, které jsou hlavní změny v nemocenské pro rok 2009? Víte, jak to bude v nadcházejícím roce se sociálním pojištěním či podporou v nezaměstnanostiPodnikáte a jste plátci DPH? Pokud ano, přečtěte si naše fintriky a budete na změny, které nás ve výše zmíněných oblastech čekají, dobře připraveni.


Anketa

Energetické společnosti Pražská energetika a ČEZ začaly nabízet možnost zafixovat ceny na dva roky. To vše v době, kdy se očekává naopak pokles cen elektřiny v příštích letech. Celý týden jsme se vás proto ptali, zda se budete o tento produkt zajímat?

  • Ano, aspoň budu mít jistotu, že se ceny nezvýší - 12 %
  • Ne, vymysleli si to jen pro zvyšování svých zisků - 88 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU