Pošta dnes doručí poslední balíky s dárky, jejich počet roste

23.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 23. prosince (ČTK) - Pohodlně si objednat dárky z domu v internetovém obchodě, a pak si vystát dlouhou frontu na poště. I tak vypadají letos české Vánoce. Mluvčí České pošty Ivo Mravinac ČTK řekl, že nárůst v přepravě je až trojnásobný a balíky není na poštách často ani kde skladovat. Většina zásilek by ale měla být doručena nejpozději dnes. Na Štědrý den pošta doručuje pouze zásilky s označením EMS.

"Myslím, že situaci přesto dobře zvládáme. Bohužel jediné místo, kde s tím můžeme udělat nejmíň, je poštovní přepážka," uvedl Mravinac. Přestože pošta doručuje i v sobotu a neděli nebo přijala brigádníky, stává se, že si lidé balík nevyzvednou hned, když dorazí. A na poště pak zabírá místo několik dní.

"Samozřejmě jsem dopoledne v práci. Pošťák zazvoní a nechá ve schránce oznámení o nedoručené zásilce. Pak celé odpoledne trávím ve frontě. To nemluvím o tom, že před poštou ani není kde zaparkovat. Když jsem šel takhle pro třetí balík, říkal jsem si, že je to naposled," hořekoval Petr Skoumal z Olomouce.

Majitel internetového obchodu se sportovní módou z Jeseníku Nikola Trojkovský ČTK řekl, že se mu měsíčně několik balíků z České pošty vrací jako nevyzvednutých. A to přesto, že je adresáti napjatě očekávají. "Prostě jim pošta nijak nedá vědět, že je tam ten balík čeká. Není to problém jedné pobočky, ale celé republiky. Proto klienty informujeme e-mailem o čísle podané zásilky a doporučujeme jim, aby si ji sledovali," uvedl Trojkovský. Zvláště před Vánocemi, kdy obchod podle něj dramaticky narůstá.

Vedoucí jedné z olomouckých pošt potvrdila, že nárůst v počtu balíků je enormní. "Před Vánoci je to poslední dobou ale obvyklé," konstatovala. Také vedoucí prostějovské pošty Renata Petrovská sdělila, že denní příděl balíků je nyní dvojnásobný.

Olomouckým třídícím uzlem projde denně 55.000 balíků, což je skoro dvojnásobek běžného dne. Ještě horší je situace v Malešicích u Prahy. Místo 60.000 balíků jich zde denně pošťáci odbaví 160.000.

Podle Mravinace se Česká pošta s letošní nadílkou vyrovnala lépe než v předchozích letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK