Zisk Deutsche Bank se v roce 2001 prudce snižuje

01.02.2002 | , Reuters
ÚČTY A SPOŘENÍ


Deutsche Bank ve čtvrtek uvedla, že za loňský rok zaznamenala prudký pokles  zisku. Za důvody označila nižší obchodní výnosy, strmý narůst odpisů a přehodnocení majetku banky v nemovitostech a akciích. 

Deutsche Bank ve čtvrtek uvedla, že za loňský rok zaznamenala prudký pokles  zisku. Za důvody označila nižší obchodní výnosy, strmý narůst odpisů a přehodnocení majetku banky v nemovitostech a akciích. Tato největší banka v Německu, jež ve středu oznámila  radikální změny ve vedení, vykázala čistý zisk 1,4 miliardy eur proti 4,2 miliardy v roce 2000 podle amerických účetních standardů GAAP. 
"Rok 2001 byl extrémně náročný. Vezmeme-li v úvahu nepříznivý vývoj na světových finančních trzích, Deutsche Bank si svou pozici udržela. Pocítili jsme pozitivní efekt přísné kontroly nákladů," řekl výkonný ředitel společnosti Rolf Breuer. Banka byla nucena navýšit oprávky o 500 milionů eur, neboť výrazně vzrostl počet bankrotů mezi malými a středními podniky v Německu. Projevil se rovněž krach americké energetické firmy Enron a ekonomická krize v Argentině.  
"Výsledky Deutsche Bank jsou podstatně horší, než se čekalo," řekl analytik Georg Kanders z WestLB Panmure. Banka dodala, že čeká letos tvorbu opravných prostředků zhruba na úrovni minulého roku nebo mírně vyšší. 

Autor článku

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ