Zelené karty, nemocenská, cestovní náhrady a co víc?

14.01.2009 | , Finance.cz
DANĚ


Na změny si budou muset zvyknout rovněž osoby samostatně výdělečně činné, zájemci o leasing nebo lidé žádající o starobní důchod.

Téma: Změny a novinky v roce 2009



V další části našich fintriků se podíváme na změny týkající se OSVČ, jak se změní nemocenská, cestovní náhrady, leasing, starobní důchody a připomene některé další změny, které očekáváme v nadcházejícím roce.  


1. Osoba samostatně výdělečně činná


Možná na nejvíc změn si musí zvyknout OSVČ. Jednak se musí poprat s upravenou definicí samostatné výdělečné činnosti. Od 1.1. 2009 vypadává ze zákona podmínka soustavnosti a každý výkon umělecké nebo jiné tvůrčí činnosti na základě autorskoprávních vztahů (i nesoustavný) bude podléhat povinnosti odvádět pojistné na důchodové pojištění a státní příspěvek zaměstnanosti. Druhá změna se týká definice vedlejší činnosti, za kterou se dosud považovala výdělečná činnost při současném zaměstnaneckém poměru v případě, že příjem ze zaměstnání dosáhnul alespoň dvanáctinásobku minimální mzdy. Od 1.1.2009 se žádný příjem dokládat nebude a bude stačit potvrzení od zaměstnavatele. Více se dočtete v článku Co nového čeká OSVČ v roce 2009?


2. Zákon o nemocenském pojištění


Trochu ve stínu novely zákona o daních z příjmů zůstaly změny nemocenské, které si našly svoji minutu slávy až v letošním roce. Hospodářská komora přišla s výpočty, podle kterých se firmám hrubě nevyplatí zaměstnávat lidi, kteří budou často nemocní během roku. V průběhu prvních 14 dnů pracovní neschopnosti se nevyplácí nemocenská, ale náhrada mzdy, kterou budou vyplácet zaměstnavatelé. Ti si budou moci polovinu takto vynaložených prostředků odečíst od pojistného na nemocenské pojištění, které odvádí z mezd svých zaměstnanců. První tři dny pracovní neschopnosti náhrada mzdy nenáleží. Více o nemocenské se dočtete v našem článku Nemocní pozor: V roce 2009 opět nový systém.


3. Cestovní náhrady


Zaměstnavatelé i zaměstnanci, kteří používají pro účely pracovních cest svoje soukromá vozidla, netrpělivě očekávali průměrné cenu pohonných hmot a sazby za použití motorového vozidla. Průměrné ceny pohonných hmot v důsledku velkého poklesu v druhé polovině uplynulého roku výrazně poklesly. Ve středu zájmů bylo i tuzemské a zahraniční stravné. Vše potřebné najdete v našich průvodcích v sekci Cestovní náhrady.


4. Leasing


Tou největší změnou bude samotné zrušení pojmu finanční pronájem (leasing), který od 1.1.2009 v zákoně nenajdeme. Nadále se bude mluvit o dodání zboží (v případě, že na konci leasingu je nájemce povinen věc nabýt) nebo o poskytnutí služby (v případě, že nájemce má na konci leasingu pouze právo věc nabýt). Rozdíl je hlavně v placení DPH. DPH se bude muset zaplatit v celé výši při předání věci pouze v prvním případě.


5. Starobní důchody


Procentní výměra každého důchodu přiznaného před 1. lednem 2009 se zvýší o 4,4 %. Výše základní výměry důchodu, která činí 2 170 Kč, se nezmění. V důsledku tohoto zvýšení se od lednové splátky zvýší průměrný vyplácený starobní důchod o 330 Kč, tj. o 3,4 %. Výši starobního důchodu přiznaného v roce 2009 si můžete vypočítat na našem kalkulátoru Výpočet důchodu přiznaného v roce 2009. Všechny potřebné informace pak najdete v sekci Důchody a penze.


6. Zákon o poplatcích


Zejména cestovní kanceláře bude zajímat osud novely zákona o cenách, která jim přikazuje uvádět jedinou celkovou cenu zájezdu. Novela přesně říká, že "poskytnout informaci o ceně zájezdu tak, aby měl možnost se před jednáním o koupi zájezdu seznámit s konečnou cenou, která má být zaplacena. Je-li informace o ceně zájezdu tvořena z více složek, uvede prodávající aktuální cenu všech oddělených složek. Nelze-li cenu některé složky zájezdu uvést, musí v nabídce zájezdu informovat o čase a místě zpřístupnění této ceny pro spotřebitele jiným vhodným způsobem."


7. Zelené karty


Austrálie, Černá Hora, Chorvatsko, Japonsko, Kanada, Jižní Korea, Nový Zéland, Bosna a Hercegovina, Makedonie, USA, Srbsko a Ukrajina jsou na seznamu 12 zemí, jejichž občané mohou usilovat o zelené karty. Platnost zelené karty bude u vysoce kvalifikovaných profesí nejvýše tříletá, ale bude možné ji prodloužit. U nekvalifikovaných pracovníků bude platit pouze na dva roky a nebude možné ji prodloužit.


8. Přijetí eura


Velmi očekávaným datem se stal 1. listopad letošního roku, kdy má česká vláda oznámit datum přijetí eura v České republice.


Na Finance.cz se můžete seznámit s aktuálním daňovým kalendářem a stáhnout si některé daňové formuláře.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ