Co týden dal?

09.01.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ani v úvodu roku nejsme ochuzeni o spustu zajímavého dění. V uplynulém týdnu jsme mohli sledovat postupný růst sporu mezi Ruskem a Ukrajinou, potažmo mezi podniky Gazprom a Naftogaz. Výsledkem jsou omezené dodávky plynu pro Evropu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Rusko přistoupilo k dalšímu snížení tranzitních dodávek zemního plynu do Evropy přes území Ukrajiny. Uvedla to ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz. Rusko již dodávky plynu omezilo zhruba o 80 procent.
  • Míra inflace v eurozóně v prosinci výrazně zpomalila na 1,6 procenta z listopadových 2,1 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat). Jde o roční inflaci, která poměřuje rozdíl v cenách mezi daným měsícem a stejným měsícem předchozího roku.
  • Dodávky ruského zemního plynu přes Ukrajinu na Balkán se v důsledku rusko-ukrajinského sporu prakticky zastavily. Tok plynu do Bulharska, Turecka, Řecka a Makedonie úplně vyschl a dovoz plynu do Rumunska klesl o tři čtvrtiny, sdělili provozovatelé plynovodů v jednotlivých balkánských zemích. Ruský plynárenský monopol Gazprom snížil dnes dodávky plynu přes Ukrajinu do Evropy zhruba na třetinu normální úrovně, sdělil předtím ukrajinský energetický podnik Naftogaz.
  • Světové ceny ropy obnovily prudký pokles a americká ropa se nakonec propadla o 12 procent v největší procentní ztrátě za sedm let. Trh reagoval na zprávu o nečekaně výrazném růstu ropných zásob v USA, která zastínila vliv konfliktu na Blízkém východě a zastavení dodávek zemního plynu z Ruska do Evropy.
  • Ruský plynárenský monopol Gazprom dal ve středu odpoledne oficiálně pokyn ukončit dodávky plynu přes Ukrajinu. Přes ni obvykle k evropským zákazníkům proudí 80 procent ruského plynu, který kryje asi pětinu evropské spotřeby. Ruský premiér Vladimir Putin svému českému protějšku Mirku Topolánkovi sdělil, že Gazprom obnoví dodávky plynu přes Ukrajinu jen za přítomnosti mezinárodních pozorovatelů. Česko v současné době předsedá Evropské unii.
  • Korejská automobilka KIA Motors zkrátí ve slovenském závodě u Žiliny od příštího týdne pracovní dobu v obou směnách z osmi na šest hodin. Firma tím reaguje na propad poptávky po osobních automobilech na evropském trhu v důsledku ekonomické recese.
  • Rozpočtový deficit Spojených států dosáhne v tomto fiskálním roce do konce září rekordních sumy 1,186 bilionu dolarů a proti loňskému dosud rekordnímu schodku 455 miliard dolarů tak bude více než dvojnásobný. V pravidelném výhledu to odhadl Rozpočtový úřad kongresu (CBO).
  • Spotřebu plynu po dobu nouzového režimu musela od středy omezit asi tisícovka slovenských podniků. Pokud by firmy, které mají dohodnutý roční odběr nad 60.000 krychlových metrů plynu, omezení nedodržely, mohou být ohrožené dodávky pro východní Slovensko. Novinářům to řekl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.
  • Britská centrální banka Bank of England ve čtvrtek snížila úrokové sazby o půl procentního bodu na rekordní minimum 1,5 procenta. Banka se tak snaží zabránit prohloubení ekonomické recese v Británii. Úrokové sazby v Británii zatím nikdy nebyly pod dvěma procenty, a to ani během hospodářské krize ve 30. letech minulého století.
  • Mluvčí premiéra Vladimira Putina potvrdil, že Rusko se dohodlo s Evropskou unií na vyslání monitorovacích komisí, které budou dohlížet na tok plynu přes Ukrajinu. Dodal však, že termín, kdy by měli pozorovatelé na Ukrajinu dorazit, nezná.
  • Společnost Česká plynárenská dojednala ve středu v Londýně podmínky pro dodávku jednoho milionu metrů krychlových plynu z Norska. Informoval o tom ředitel firmy Eduard Pálka. Podle původního návrhu měl být plyn k dispozici od 15. ledna, ale ve středu večer norská společnost StatoilHydro oznámila, že je připravena zahájit dodávky ještě před tímto termínem.
  • Dodávky zemního plynu z Ruska přes Ukrajinu zatím stále nebyly obnoveny, ale společnosti RWE Transgas se daří i v pátek Českou republiku plynem plně zásobit. Řekl to v rozhovoru pro ČT 24 mluvčí firmy Martin Chalupský. Český premiér Mirek Topolánek se ve čtvrtek večer shodl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na podmínkách rozmístění monitorovacích komisí na všech relevantních místech dodavatelského toku ruského plynu. Podrobnosti však zatím nebyly oznámeny. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana nelze zatím vůbec odhadnout, kdy budou dodávky plynu do Evropy obnoveny. "Rozpory mezi oběma stranami jsou hluboké," řekl dnes ráno Říman pro ČRo1-Radiožurnál.
  • Ruský plynárenský monopol Gazprom pustí pozorovatele z monitorovací mise na své kompresorové stanice v Rusku u ukrajinských hranic, aby mohli kontrolovat přepravu ruského plynu na Ukrajinu. Oznámil to v pátek šéf Gazpromu Alexej Miller.
  • Česká republika pomůže Slovensku dodávkami zemního plynu. Bylo rozhodnuto, že ČR pošle na Slovensko čtyři miliony metrů kubických zemního plynu, oznámil v pátek na tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek bez bližších informací.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojištěné vklady a úrok 3,5 %!
Zbyly vám po svátcích nějaké finance a přemýšlíte kam je uložit? Sjednejte si spořící účet eMAX od mBank. Získáte tak úrok z vkladů ve výši 3,5 % p.a. a vaše vklady jsou pojištěné. Naložte si jako dodatečný dárek bezpečný spořící účet, který je možný sjednat on-line od vašeho počítače.

 

Posledních 7 dní doma

  • Pohonné hmoty u domácích čerpacích stanic v předcházejícím týdnu dále zlevnily téměř o půl koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil v průměru o 43 haléřů na 22,48 koruny za litr. Cena litru nafty se snížila o 49 haléřů na průměrných 24,22 koruny. Současné ceny jsou nejnižší za poslední přibližně čtyři roky.
  • Energetická společnost ČEZ očekává zvýšení čistého zisku v letošním roce na nové maximum. Pomoci by ji k tomu měl především nárůst cen elektřiny. Firma již dříve zveřejnila odhad, podle kterého loni vydělala rekordních 48,6 miliardy Kč. S jakým zlepšením výsledku ČEZ počítá letos, firma oznámí v únoru.
  • Realizace plánu sociálních demokratů na řešení finanční krize může být podle ODS třikrát dražší než důsledky krize samotné. Na tiskové konferenci to řekl předseda vlády Mirek Topolánek. Podle ODS celkové dopady návrhů ČSSD proti krizi dosahují téměř 80 miliard korun. Cesty z krize má podle Topolánka najít Národní ekonomická rada. Účast v ní nabídl i zástupci sociálních demokratů, měl by se ale podle něj podílet na "realistickém řešení dopadů" krize.
  • Akcie na pražské burze poprvé v letošním roce oslabily. Prodeje byly natolik silné, že trh rázem přišel o většinu výnosu, získaného od konce loňského prosince. Nejhůře dopadly akcie mediální skupiny CME, jež spadly o 7,3 procenta na 413 korun vedené vývojem na domovském americkém trhu. Hlavní index PX odepsal 2,77 procenta na 879,6 bodu.
  • Finanční objem žádostí o evropské dotace je v současnosti 25násobně větší než na začátku roku 2008. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nyní eviduje za rozpočtové období let 2007 až 2013 celkem 13.998 žádostí ve finančním objemu 397,78 miliardy korun. Na začátku roku 2008 to bylo jen 150 žádostí usilujících o dotace za 14,72 miliardy korun.
  • Zastavení nebo výrazné omezení dodávek zemního plynu by mohlo velkým tuzemským podnikům způsobit až stamilionové škody. Problémů se obávají především chemičky, sklárny a hutě, některé z nich by musely zastavit výrobu. Zatím s tím ale nepočítají. V řadě podniků lze plyn nahradit jiným palivem, a zastavení dodávek by je tak nemělo vůbec ohrozit.
  • Nošovická automobilka Hyundai oficiálně potvrdila, že omezí kvůli hospodářské krizi výrobu na čtyři dny v týdnu. Výroba aut nižší střední třídy bude zkrácena na pondělí až čtvrtek zatím v lednu. Omezení výroby začne v pátek 9. ledna, kdy budou mít zaměstnanci kvůli krizi první volný pátek. Firma také pozastaví nábor nových pracovníků a odloží zahájení druhé směny.
  • Státní dluh České republiky se v loňském roce zvýšil o více než 107 miliard na 999,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 96.000 korun. Předloni stát zvýšil dluh přibližně o 90 miliard Kč.
  • Česká republika může přijmout euro nejdříve v roce 2013. Řekl to ve čtvrtek ministr financí Miroslav Kalousek na setkání se zahraničními novináři. Vláda podle dřívějšího prohlášení premiéra Mirka Topolánka plánuje oznámit termín pro přijetí jednotné evropské měny v listopadu.
  • Automobilka Hyundai začala propouštět první zaměstnance, které teprve nedávno přijala do své špičkové továrny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Firma propustila první lidi, kteří byli ve zkušební době a nemají tedy nárok na žádné odstupné. Ve zkušební době je v automobilce kolem 600 lidí.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

       

      Diskuze na Finance.cz Co si myslíte o schválené valorizaci k 1.1.2009?

      Vláda schválila valorizaci ve výši 330 Kč k 1.1.2009. Průměrný starobní důchod tak má během roku 2009 překonat hranici 10.000 Kč. Co si o průběžném zvýšování důchodů myslíte?

                                                                       


      Posledních 7 dní na našem serveru


      Anketa

      Český bankovní systém sice nebyl ovlivněn finanční krizí jako jeho západní kolegové. O své úspory se strachuje jen asi třetina Čechů. Přesto, uvažujete o změně banky v tomto roce?


      • Ne, o změně banky neuvažuji - 68 %
      • Ano, ale ne v souvislosti s krizí - 26 %
      • Ano, hledám banku odolnější vůči krizi - 6 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU