Vkladové produkty: Adieu, vysoké zhodnocení!

12.01.2009 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Sazby oblíbených spořících účtů klesají. Kdo to zavinil? Budeme peníze zase ukládat na termínované vklady a dočkáme se konečně i pádu nemístně vysokých úroků hypoték?

Česká národní banka (ČNB) snížila od léta 2008 základní úrokovou sazbu o 1,25 %. Tzv. 2T Repo sazba byla vlivem ekonomického vývoje shozena z 3,5 % až na 2,25 %. Od výše této úrokové sazby se odvíjí cena peněz v ekonomice, tedy i cena, za kterou komerční banky půjčují a naopak i platí. Zatímco úrokové sazby dlouhodobých úvěrů na pohyb 2T repo sazby téměř nereagovaly, u vkladových produktů šly některé banky chtě-nechtě dolů.


Některé banky drží, jiné úroky snížily


Oblíbený spořící účet mBank - eMax nakonec poklesl z 3,5 % na 2,7 %. Známý vlajkový produkt ING Bank - ING Konto ustoupil na úrocích z 3,25 % na 3 %. Když si porovnáte tato čísla se sazbami ČNB uvedenými výše uvidíte, že je úrokové sazby spořících účtů skutečně poměrně věrně kopírují.

Všechny bankovní domy zatím vkladové sazby nesnížily. Taková LBBW Bank drží stále spořící účet na 3,3 %. To je současná špice, které konkurují pouze družstevní záložny, například Fio s 3,5 %. Je však otázkou, jak dlouho úrokové sazby nad 3 % vydrží… Evidentně nereflektují okolní stav, který se bude dále více odlišovat. ČNB sazby pravděpodobně znovu sníží.


Banky spoléhají na termínované vklady


Banky v České republice sedí na hotovosti. Že chtějí mít co nejvíce peněz “ve sklepech“, dokumentují u některých jednak stále lákavé sazby u vkladů (již však ne všude, viz výše), jednak neochota půjčovat (viz níže). Snahu získat finance vidíme však především u termínovaných vkladů. Spořící účet lze kdykoli vybrat, termínovaný vklad je ovšem vázaný na určitou dobu. A to je pro banku nejlepší pojistka. Proto např. Česká spořitelna představila vkladový produkt, při jehož pořízení získá klient ihned polovinu budoucího výnosu. Na 4 roky s úrokem 2,52 % p. a… ČSOB zase nabídla roční termínový vklad s garantovanou sazbou 3,1 % p. a. Banka HSBC prodává mimořádný půlroční vklad při úložce nad milion korun s úročením 4 % p. a.


Výše hypoték stále v nebi


Proč však nejdou dolů i ty “zatracené“ hypotéky? ČNB vysílá výší 2T Repo sazby pouze jakýsi signál, jak by chtěla, aby se výše úroků měla. Pro výši úroků u hypotečních úvěrů je ale klíčový i tzv. PRIBOR (Prague InterBank Offered Rate) - pražská mezibankovní nabídková sazba. Jedná se o úrokovou sazbu, za kterou si banky navzájem poskytují úvěry na českém mezibankovním trhu. Používá se často jako referenční, např. "ve výši 3 % nad sazbou PRIBOR". PRIBOR se v současnosti pohybuje něco pod 4 % na období 1 rok.

Když si vezmete tyto 4 % a přidáte k nim přirážky bank, aktuálně především rizikovou, už si snáze představíte 6 % ročně, tedy úrok, za který dostanete většinou v těchto dnech hypotéku. Zda se blýská na lepší časy, ukáží další týdny. Některé banky už totiž úrokové sazby nepatrně snížily (viz třeba i článek Ceny vlastního bydlení v roce 2009) .

Suma sumárum, lednové dny nám prozatím servírují stále velmi vysoké úroky hypoték, klesající sazby spořících účtů a zajímavé nabídky termínovaných vkladů na rok a déle. Je to to, co bychom právě chtěli?

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ