I v povinném ručení se počínaje novým rokem mění spousta věcí

15.01.2009 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Rok 2009 přináší řadu změn v pojištění, resp. především v oblasti povinného ručení. Buďte v obraze, v našem článku vám přinášíme souhrn toho nejdůležitějšího.

Téma: Změny a novinky v roce 2009


Počínaje novým rokem se mění mnoho věcí v oblasti povinného ručení. Pro nepojištěné řidiče zákonodárci připravili povinné příspěvky do garančního fondu České kanceláře pojistitelů, pojištění motorového vozidla se nově bude prokazovat pouze mezinárodně platnou Zelenou kartou, zvyšuje se škodní limit pro přivolání policie k dopravní nehodě a zvyšují se také limity pojistného plnění povinného ručení.


Příspěvky do garančního fondu - bič na nepoctivé řidiče


Nejprve je dobré si osvětlit, co to vlastně garanční fond je. Garanční fond spravuje Česká kancelář pojistitelů (ČKP) a představuje nástroj, díky kterému jsou hrazeny škody způsobené nepojištěnými řidiči. Prostředky získává z příspěvků pojišťoven, které pak tento výdaj promítnou do ceny pojištění. Výsledkem tedy je, že pojištění řidiči přispívají na škody, které způsobí ti nepojištění. Připomeňme, že pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení) je ze zákona povinné. Podle statistik je jich ale nepojištěných zhruba 850 tis., tedy každé deváté registrované motorové vozidlo! Odhaduje se však, že reálně je provozuschopná a po silnicích jezdí zhruba třetina z tohoto počtu.

ČKP od nového roku disponuje novým nástrojem, jak na nepojištěné řidiče. Jedná se o povinné příspěvky nepojištěných řidičů do garančního fondu. Institut povinného příspěvku je osvědčený a patří k nejefektivnějším modelům v Evropě. Povinnost uhradit příspěvek vzniká za každý den provozování nepojištěného vozidla. Výši příspěvku stanoví zákon v závislosti na jednotlivých druzích vozidel a pohybuje se v rozmezí 20 – 300 Kč za každý den, kdy bylo nepojištěné vozidlo provozováno. Příspěvek je výrazně dražší než by bylo případné pojištění.

Zaplacení příspěvku do garančního fondu v žádném případě nenahrazuje pojištění vozidla. Řidič, který nemá sjednáno povinné ručení, ani nadále nemá nárok na to, aby za něj škodu jím způsobenou při nehodě hradila pojišťovna. Stejně tak zaplacení příspěvku nepojištěného neuchrání od sankcí za provozování vozidla bez povinného ručení, které mu může udělit Policie ČR nebo správní orgány.

S platností od 1. června 2008 se navíc pokuty v souvislosti s provozováním vozidla bez povinného ručení zvýšily:

  • nepředložení dokladu o pojištění při silniční kontrole – až 3000 Kč,
  • neodevzdání SPZ do depozita – až 20 000 Kč,
  • provozování vozidla bez pojištění – až 40 000 Kč.

Více o příspěvcích do garančního fondu, o statistikách ČKP a jak na nepojištěné řidiče se dočtete v článku „Zákon přitvrdí vůči neplatičům povinného ručení“.


Zelená karta - mezinárodně uznávaný doklad


Zelená karta je mezinárodní doklad, který platí téměř ve všech evropských státech. Povinnost mít u sebe Zelenou kartu jako doklad o pojištění vozidla měli dříve čeští motoristé pouze při cestách do zahraničí. Od 1. ledna 2009 bude jediným platným dokladem o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tzv. povinném ručení, výhradně Zelená karta.


Policii budeme k nehodám volat méně často


Škodní limit pro nutné přivolání policie k dopravní nehodě činil zatím 50 000 Kč. To znamená, že doposud pokud nedošlo při nehodě k újmě na zdraví ani ke škodě na veřejném majetku atd. a vzniklá škoda nepřesáhla 50 000 Kč, nebylo nutné volat policisty. Od 1. ledna 2009 se tento limit zvýšil z dosavadních 50 000 na 100 000 Kč.

Policie se ale nadále bude povinně volat při újmě na zdraví. Dále dojde-li k poškození vozovky či dopravního značení, úniku nebezpečných látek či bude-li poškozen majetek třetí osoby.

Podle údajů ČAP se do stotisícového limitu vejde 85 procent nehod bez újmy na zdraví.


Zvyšují se limity pojistného plnění


Zákon stanoví u povinného ručení minimální limity pojistného plnění, a to jak pro škody na zdraví, tak i na majetku. Již počínaje 1. 6. 2008 se minimální limit plnění na majetkové škody zvyšuje z 18 na 35 milionů Kč bez ohledu na počet poškozených. Minimální limit pojistného plnění pro škodu na zdraví nebo usmrcení dále činí 35 milionů Kč.

Zákon dává pojišťovnám na zvýšení limitu čas až do května 2012. Všechny pojišťovny již limity alespoň na požadované minimální úrovni mají. Každá zpravidla nabízí více variant povinného ručení lišících se výší limitů pojistného plnění, od základních pojistných limitů (35 milionů Kč) až po ty maximální, které dosahují stomilionových částek.

Další podrobnosti o novinkách se dočtete v našem článku „Rok 2009 přináší řadu změn v povinném ručení“.


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Štítky:

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ