Co týden dal?

16.01.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I druhý týden roku 2009 se nesl ve znamení stále nedořešeného sporu o plyn. Rusko obviňuje Ukrajinu, Ukrajina obviňuje Rusko a Slovensko už zažilo opravdovou plynovou krizi. V Česku máme zatím naštěstí zásoby. 

Posledních 7 dní ve světě

  • Ukrajina znovu podepsala dohodu o monitorování dodávek plynu z Ruska. Tentokrát ovšem bez dodatku, který do dohody v neděli vepsala a se kterým nesouhlasili Rusové.
  • Ruský plynárenský koncern Gazprom začal postupně obnovovat po šestidenním přerušení dodávky plynu pro evropské odběratele přes Ukrajinu. Podle odhadu Evropské unie by plyn do Evropy mohl dorazit zhruba za 24 hodin. Gazprom však uvedl, že plyn bude v Polsku, Rumunsku a v Moldavsku zhruba za 36 hodin. Gazprom zároveň obvinil Ukrajinu, že "zcizila" plyn zanechaný v tranzitním plynovodu při přerušení dodávek ruského plynu, a proto nyní přeprava plynu do Evropy přes Ukrajinu nefunguje.
  • Čínská ekonomika za rok 2007 vzrostla o 13,0 procenta namísto původně odhadovaných 11,9 procenta. Díky této konečné revizi údajů o hrubém domácím produktu Čína již v předloňském roce podle určitých přepočtů těsně předstihla Německo a stala se třetí největší ekonomikou světa po USA a Japonsku.
  • Růst německé ekonomiky se za celý loňský rok kvůli oslabení vývozu zpomalil na téměř polovinu a byl nejslabší od roku 2005. Hrubý domácí produkt stoupl o 1,3 procenta po tempu 2,5 procenta v roce 2007.
  • Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu o 50 základních bodů na dvě procenta. Bankovní radě ECB takový krok umožňuje rychlý pokles inflace a nedobré vyhlídky hospodářského růstu v eurozóně. Většina analytiků se snížením sazeb počítala.
  • Demokratičtí předáci americké Sněmovny reprezentantů předložili návrh na rozsáhlou stimulaci ekonomiky v celkové hodnotě 825 miliard dolarů (přes 17 bilionů korun). Plán rozložený do dvou let se skládá z 550 miliard dolarů dodatečných výdajů a 275 miliard dolarů ve formě snížených daní.
  • Počet Američanů, kterým propadla hypotéka a začala být zabavována jejich nemovitost, vzrostl za loňský rok o 81 procent na více než 2,3 milionu. Věřitelé loni fakticky zabavili více než 860.0000 domů, více než dvojnásobek roku 2007, oznámila firma RealtyTrac, která tyto údaje shromažďuje.
  • Ukrajina odmítla žádost Slovenska o obnovení dodávek zemního plynu. Premiérka Julija Tymošenková schůzce slovenskému předsedovi vlády Robertu Ficovi vysvětlila, že Ukrajina nemá dost plynu, aby jej dodávala dalším zemím. Dodala, že s požadavkem na obnovení dodávek je třeba se obrátit na Moskvu.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Úrokové zvýhodnění do konce ledna!
Wüstenrot stavební spořitelna prodloužila akci získání úrokového zvýhodnění až 40 % do 31.1.2009. S uzavřenou smlouvou o stavebním spoření do konce ledna získáte tedy nárok na bonus ve výši až 40 % z připsaných úroků k okamžiku vyplacení uspořené částky při jejím úročení 2,1 % p.a. Bonus získáte pokud po přidělení cílové částky neuplatníte nárok na úvěr. Jeho výše se stanovuje dle délky spoření:

  • při spoření 6 let vzniká nárok na 20 % z připsaných úroků
  • při spoření 7 let vzniká nárok na 30 % z připsaných úroků
  • při spoření 8 let vzniká nárok na 40 % z připsaných úroků

Za sjednání smlouvy on-line navíc získáte od Finance.cz odměnu 600 Kč. Prostě bonus na začátku i na konci spoření.

Uzavřít  smlouvu s bonusem!

 

Posledních 7 dní doma

  • Zaměstnavatelé, kteří přes úřady práce nabízejí nová pracovní místa, musí v nabídce od ledna uvádět i minimální a maximální mzdu. Zatím to záleželo na dohodě s konkrétním úřadem práce, ministerstvo práce a sociálních věcí ale tuto povinnost určilo všem zaměstnavatelům i úřadům. 
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto obnovila po více než třítýdenní odstávce výrobu. Zaměstnanci z noční směny se po dlouhém volnu postavili k výrobním linkám, někteří ovšem ve velké nejistotě. Firma totiž bude některé lidi přesouvat do jiných provozů, kde dříve využívala agenturní personál.
  • Pražská burza zrychlila pokles a vymazala tím takřka celý zbytek letošního zisku. Prodejci se zaměřili na finanční a energetické společnosti, nejsilněji ale nakonec oslabily akcie výrobce textilií Pegas Nonwovens. Hlavní index PX odepsal 1,69 procenta na 859,5 bodu, když loňský rok končil na hodnotě 858,2 bodu.
  • Průmyslová produkce v Česku loni v listopadu meziročně klesla o 17,4 procenta, po očištění od sezónních vlivů byla výroba nižší o 13 procent. K poklesu průmyslové produkce v říjnu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, která se snížila o 30,3 procenta.
  • Výroba silničních vozidel v Česku loni kvůli finanční krizi stoupla jen o necelé jedno procento na 947.372 vozů. I když produkce dosáhla na nový rekord, ještě na začátku podzimu výrobci očekávali, že výroba přesáhne milionovou hranici.
  • Koruna oslabila kvůli špatným datům z ekonomiky na nejnižší hodnoty od listopadu 2007. Dostala se nad 27 korun za euro a k dolaru česká měna prorazila hranici 21,00 Kč/USD.
  • Na řadě míst Česka v tomto týdnu zdražily pohonné hmoty o více než dvě koruny. Hlavní příčinou je podle analytiků zdražení cen paliv na rotterdamské burze, od které se odvozují i ceny u tuzemských čerpacích stanic, a oslabení koruny vůči dolaru i euru. Ceny by ale dál růst neměly.
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo výzvy k předkládání projektů do dotačních programů ICT a strategické služby a Rozvoj, ze kterých mohou podnikatelé čerpat dohromady čtyři miliardy korun. Programy jsou součástí operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), který spravuje vládní agentura CzechInvest.
  • Mladí lidé do 36 let věku mohou letos počítat se státní podporou k novým hypotečním úvěrům využitým na nákup staršího bytu nebo domu. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž stanovilo za rok 2008 průměrnou úrokovou sazbu na více než 5,6 procenta. Stát tuto podporu kvůli nízkému úročení hypoték neposkytoval od února 2005, sazby byly totiž pod limitní hranicí pěti procent.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


      Posledních 7 dní na našem serveru

      • Aktualizovali jsme sazby daně z přidané hodnoty, které budou platit od 1.1.2009 v zemích Evropské unie. Rovněž jsme aktualizovali sazby příjmových daní a adresy velvyslanectví těchto zemí.
      • Od 1. 1. 2009 je zvýšen limit škody pro oznamovací povinnost u dopravních nehod z 50.000 Kč na dvojnásobek, tedy na rovných 100.000 Kč. Pokud tedy odhadovaná škoda nepřevyšuje 100.000 Kč, není nutné k nehodě zavolat policii, ale je zapotřebí pro pojišťovnu vyplnit záznam o dopravní nehodě. Na našich stránkách máte možnost stáhnout si jednotný evropský formulář  - záznam o dopravní nehodě.
      • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká společnosti Erste Bank.


      Anketa

      Český bankovní systém sice nebyl ovlivněn finanční krizí jako jeho západní kolegové - o své úspory se strachuje jen asi třetina Čechů. Přesto, uvažujete o změně banky v tomto roce? Přinášíme vám výsledky ankety za 14 dní.


      • Ne, o změně banky neuvažuji - 64 %
      • Ano, ale ne v souvislosti s krizí - 29 %
      • Ano, hledám banku odolnější vůči krizi - 7 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU