FX DOPORUČENÍ-Nordea doporučuje vsadit na liru proti koruně

16.01.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Banka Nordea doporučuje investorům otevřít dlouhou spekulativní pozici v turecké liře proti české koruně na úrovni 12,77 za liru <TRYCZK=R>...

...s cílem na 13,50 a příkazem k zamezení dalších ztrát (stop loss) na úrovni 12,40, uvedla společnost v pátek.

"Vzhledem k současné vysoké volatilitě je načasování vším," uvedl analytik Niels Christensen ve čtvrteční zprávě pro klienty zaslané Reuters.

"Doporučujeme investorům pomalu vybudovat spekulativní pozice tak, aby vytvořily prostor pro pohodlný stop-loss příkaz, například počínaje jednou třetinou a poté postupným vybudováním celé pozice," uvedl Christensen.

V 15:08 stála koruna na 12,68 za tureckou liru.

Nordea uvedla, že lira byla v minulých týdnech překvapivě stabilní vůči euru <EURTRY=> i přes nepříjemnou situaci na akciových trzích.

Koruna pak podle banky patří do skupiny měn, kde domácí centrální banka akceptuje depreciaci kursu a současně snižuje úrokové sazby.

"Považujeme tak profil rizika vůči návratnosti turecké liry ke koruně za atraktivní ve srovnání s většinou jiných křížových kursů," uvedl Christensen.

"Pokud se zhorší globální apetit k riziku, očekáváme, že obě měny utrpí. Pokud se pak rizikový apetit zlepší, očekáváme, že lira se bude vyvíjet lépe než koruna kvůli úrokovému diferenciálu a nedostatku jiných měn s vysokým výnosem," dodal.

Česká centrální banka drží od prosince hlavní dvoutýdenní repo sazbu na úrovni 2,25 procenta, nejníž od června 2006, zatímco klíčová turecká sazba je od čtvrtka na rekordním minimu 13,0 procenta.

Nordea uvedla, že její doporučení otevřít dlouhé pozice v liře proti euru by neměly být považovány za tradiční "carry" obchod, kdy se méně úročená měna používá k nákupu aktiv v měně s vyšším výnosem.

"Je to spíše strategie, která sází na tři koně: očekávání klesající volatility, rostoucí spotový kurs a/nebo realizace hezkého výnosu," uvedl Christensen.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK