Prima: ŘSD změnilo od Nového roku délku 144 mýtných úseků

17.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (RSD) přeměřilo všech 500 úseků dálnic a rychlostních silnic, na kterých se platí mýtné, a od Nového roku upravilo délku 144 z nich. Uvedla to dnes televize Prima. Jak ČTK řekl zástupce ŘSD Jan Hoření, celková délka zpoplatněných úseků zůstala zhruba stejná.

"Došlo k jasnému vyměření a zakreslení bodů, odkud se počítají úseky. Docházelo tam k různým rozdílům třeba u mimoúrovňových křížení," řekl televizi Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Některé úseky se zkrátily, jiné prodloužily.

Jako příklad prodloužených úseků uvedla Prima například dálnici D5 mezi Ejpovicemi a Plzní nebo pražský okruh u Třebonic. První úsek je nyní delší o dva kilometry, druhý o kilometr. Právě mezi Ejpovicemi a Plzní se nachází dlouhá mimoúrovňová křižovatka.

Jak televizi řekli zástupci dopravců, v případě prodloužení některého úseku je i celkové mýtné vyšší. "Byli bychom rádi, kdyby to zákazníci pochopili," řekl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Průměrná sazba za kilometr zůstává 4,05 koruny, takže například z Prahy do Třebonic zaplatí dopravce nyní o čtyři koruny více na mýtném.

Mýtné se v ČR platí od ledna roku 2007, zatím pouze na dálnicích, rychlostních silnicích a malé části silnic první třídy. Mýtná povinnost se vztahuje na kamiony o hmotnosti 12 tun a těžší. Záměrem ministerstva dopravy je rozšířit povinnost i na malé nákladní vozy od 3,5 tuny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK