Levné půjčky pro mladé na nové byty

21.02.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Vláda na svém zasedání 20.2.2002 schválila poskytnutí úvěru na úhradu části nákladů spojených s výstavbou bytu nebo rodinného domu. Půjčku mohou mladí lidé získat pouze na novou výstavbu.

Vláda schválila novou formu podpory na bydlení pro mladé lidi. O půjčku, na kterou je vyčleněno 350 mil Kč, bude možno žádat od poloviny dubna a bude ji  poskytovat Státní fond rozvoje bydlení.  Výše půjčky bude činit maximálně 200 000 Kč, a získat ji budou moci mladí do 36 let věk. Tento výhodný úvěr bude úročen 3% p.a. a bude ho třeba splatit do deseti let, což představuje měsíční splátku kolem 1950 Kč.

Půjčku lze ovšem získat výlučně na výstavbu nového domu či bytu, nikoli tedy na koupi nového či starého bytu. Další podmínkou je též omezení podlahové plochy pořizovaného bydlení. U bytu podlahová plocha nesmí přesáhnout 80 m2 a u domu více než 120 m2.

Tento nový úvěr má pomoci mladým lidem, ale přesto je určen výlučně k výstavbě nových bytových jednotek (byť i přeměnou z nebytových prostorů), což je finančně velmi náročné a zmíněných 200 tisíc k tomu určitě stačit nebude. Z toho tedy vyplývá, že pokud budou chtít mladí tuto půjčku využít budou muset hledat možnosti, jak si i zajistit další finanční prostředky, ať již v podobě dalších úvěrů (stavební spoření, hypoteční úvěry) nebo finanční pomoci rodičů.  I když jsou v současné době hypoteční úvěry poměrně levné a 200 tisícová půjčka umožní klientům doložit bance vlastní prostředky, tak budou muset mladí lidé uvažujícím o vlastním bydlení, dávat nemalou část na splácení těchto všech úvěrů.  Nebylo by lepší umožnit mladým lidem a rodinám, nějakou vhodnou půjčkou, pořízení staršího bytu, který pro ně nebude takovou finanční zátěží jako stavba nového?  

 Pro přehlednost ještě uvádíme údaje uspořádané v tabulce:

Max. výše úvěru

200 000 Kč

Úrok z úvěru

3% p.a.

Splatnost úvěru

Do 10 let

Použití úvěru

Na výstavbu nového bytu či domu s jedním bytem (vznik i z nebytového prostoru či nástavbou domu)
Podlahová plocha – 80m2 na byt, 120m2 na dům

Stavební povolení vydané po 1. lednu 2000

Určeno pro

Věk do 36 let (do limitu oba manželé)
Nesmí vlastnit jiný byt

Půjčku poskytuje

Státní fond rozvoje bydlení
Na půjčku není nárok,vyřizují se v pořadí došlých

 

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ