Co týden dal?

23.01.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ekonomická recese se v Evropě stále více prohlubuje, Česko nevyjímaje. Listopadová čísla o průmyslových zakázkách jsou toho zjevným důkazem. Více v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Objem nových průmyslových zakázek v zemích eurozóny se v listopadu propadl rekordním meziročním tempem 26,2 procenta. Aktuální údaje statistického úřadu Eurostat dokládají prohlubování ekonomické recese v Evropě.
  • Vlámsko se rozhodlo poskytnout belgickému finančnímu ústavu KBC, který se potýká s problémy, dvě miliardy eur (asi 55 miliard Kč). Součástí bankovní a pojišťovací skupiny KBC je i česká banka ČSOB. Akcie bankovní skupiny po oznámení pomoci posílily o téměř 47 procent.
  • Ekonomický růst Číny se za loňský rok zpomalil na 9,0 procenta, což bylo nejméně za sedm let a výrazně pod tempem 13 procent z roku 2007. Aktuální údaje ukázaly zvlášť výrazný útlum růstu v posledním čtvrtletí roku, a dokládají tak vliv globální finanční krize a světové recese i na největší ekonomiku rozvojového světa.
  • Japonská automobilka Toyota Motor za loňský rok poprvé v globálním prodeji automobilů předstihla americkou General Motors, která vládla světovému automobilovému trhu více než tři čtvrtě století. GM oznámila, že loni prodala 8,356 milionu osobních a užitkových vozů, což bylo o zhruba 616.000 méně, než prodala Toyota.
  • Německá maloobchodní společnost Metro, která v České republice provozuje velkoobchody Makro, plánuje do roku 2012 propustit po celém světě 15.000 zaměstnanců, což odpovídá zhruba pěti procentům celkové pracovní síly společnosti.
  • Italský výrobce automobilů Fiat podepsal se ztrátovým americkým rivalem Chrysler nezávaznou dohodu o vytvoření strategického partnerství, v jehož rámci by získal v Chrysleru pětatřicetiprocentní podíl.
  • Dánský parlament schválil balík na záchranu bankovního sektoru, aby se v zemi neprohlubovala úvěrová krize. Stát tak bude mít na půjčky pro banky a hypoteční domy 100 miliard dánských korun (371 miliard Kč).
  • Slovenské hospodářství letos vzroste o 2,7 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Podobně jako u jiných zemí EK výrazně revidovala podzimní odhad, podle něhož měl hrubý domácí produkt Slovenska letos vzrůst o 4,9 procenta.
  • Británie se opět zaručí za špatná aktiva v bankovním sektoru za miliardy liber. Druhý balík státní pomoci se chystá proto, aby banky mohly půjčovat peníze, neprodlužovala se hospodářská recese a skončila nejhorší ekonomická krize za 70 let.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Slevu 500 Kč od Modré pyramidy!
Pro prvních 5 000 nových smluv o stavebním spoření sjednaných v termínu od 12.1. do 28.2.2009 nabízí Modrá pyramida stavební spořitelna slevu na poplatku za uzavření smlouvy ve výši 500 Kč. Smlouva musí mít sjednanou cílovou částku ve výši minimálně 250.000 Kč, maximálně však 400.000 Kč. Neváhejte, uzavřete si co nejdříve smlouvu o stavebním spoření u Modré pyramidy, slevu získá pouze první 5 000 smluv. 
Kombinací akce s MOPY JUNIOR nebo MOPÍSKEM můžete ušetřit až 1.500 Kč na jedné smlouvě.

 

Posledních 7 dní doma

  • Členové Nezávislé ekonomické rady vlády (NERV) spolu s generálním ředitelem energetické společnosti ČEZ Martinem Romanem diskutují o nápadu snížit u elektřiny sazbu DPH z 19 na 15 procent. O takzvaném protikrizovém balíčku mají členové rady jednat poprvé příští týden.
  • České hospodářství se letos podle aktuálních informací z podnikové sféry propadne do recese. Podniky v lednu vyrábějí a prodávají téměř minimálně, protože nemají zakázky, uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Komora proto navrhuje například nezvyšovat úrokové sazby, zvýšit počet státních zakázek, pokračovat ve snižování daňové zátěže podnikatelů či omezit tlaky na růst mezd ve všech sférách.
  • Česká národní banka by mohla v únoru pokračovat ve snižování úrokových sazeb, aby tak reagovala na přetrvávající protiinflační rizika, uvedl to ve středu viceguvernér Miroslav Singer. Naopak slabší koruna přispívá k uvolnění měnových podmínek, a může tak omezovat prostor pro další snížení úrokových sazeb, aniž by prozatím podkopávala cenovou stabilitu.
  • Brněnský Zetor Tractors bude v únoru a březnu vyrábět jen čtyři dny v týdnu. Na totmto řešení úbytku zakázek kvůli hospodářské krizi se dohodlo vedení firmy s odbory. Společnost také snižuje stavy ze zhruba 1100 pracovníků asi o 130 lidí.
  • Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) zaslalo Radě pro reklamu stížnost na obchodní řetězec Tesco, který ve své reklamní kampani používá nápis "Tesco pomáhá v době krize". Společnost Tesco tak podle názoru SOS zneužívá obavy lidí z finanční krize ve svůj ekonomický prospěch.
  • Růst české ekonomiky bude v letošním roce slabší, než říká poslední prognóza České národní banky. Na konferenci ve Vídni to řekl guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. ČNB v listopadové prognóze uvedla, že letos čeká růst HDP o 2,9 procenta, alternativní scénář ale počítal s růstem jen o 0,5 procenta.
  • Průměrná úroková sazba u nových hypoték se v prosinci zvýšila na 5,69 procenta z listopadových 5,63 procenta. Nečekaný skok zaznamenaly především hypotéky s jednoletou fixací, které se dokonce přiblížily k šestiprocentní hranici.
  • Největší tuzemská bankovní skupina Československá obchodní banka začala s plánovaným propouštěním svých zaměstnanců. Několik desítek lidí už na konci prosince skončilo v ČSOB Leasingu. Ke konci ledna odejde přes 200 lidí ze samotné banky. Celkem má odejít až 600 zaměstnanců.
  • Maloobchodní tržby v listopadu meziročně klesly o 6,3 procenta, nejvíce od prosince 1998. Uvedl to Český statistický úřad. Největší propad zaznamenal prodej automobilů, na celkovém úbytku se podílely také prodejny se smíšeným zbožím s převahou potravin.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

       

      Diskuze na Finance.cz Pociťujete v důsledku ekonomické recese jako firma nebo podnikatel nějaké problémy?

      Svět stojí v důsledku finanční krize na pokraji globální recese. Problémy se postupně přesouvají do střední Evropy a začínají dopadat i na samotné podniky. Jakým problémům musíte čelit jako podniky a podnikatelé? Co si o krizi myslíte a jak se proti ní zajistit, aby se minimalizovalo riziko?


      Posledních 7 dní na našem serveru

      • Již pravidelně vám přinášíme zprávy o dění na světových finančních trzích od společnosti Colosseum. Ani rok 2009 nebude výjimkou. I nadále budete mít d dispozici souhrn vývoje na poli akciových trhů, futures a měnových trhů v sekci Komodity a futures na Finance.cz. Stejně jako v předešlých zprávách v aktuálním komoditním outlooku najdete přehled za poslední tři uplynulé měsíce a předpokládaný vývoj do budoucna, zejména pro následující čtvrtletí. 


      Fintriky

      Rozhodnout, zda je výhodnější úvěr od hypoteční banky anebo od stavební spořitelny, je stejně absurdní jako určit jednoznačně lepší chuť u Pepsi v porovnání s Coca-Colou. V naší pravidlné rubrice finančních tipů a triků, tentokrát zaměřených na téma Na kolik nás vyjde vlastní bydlení na úvěr? se dozvíte, že zcela jednoznačný verdikt vyřknout nelze. Každý z těchto dvou produktů má svá pro a proti - přečtetě si více.


      Anketa

      Spor o plyn už není jen bilaterální rusko-ukrajinskou záležitostí, prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv. Týká se i dalších evropských států. Zeptali jsme se vás tedy, zda se bojíte nedostatku plynu v Česku?


      • Ne, Česko má dostatečné zásoby - 55 %
      • Ano, prohloubení plynové krize může citelně zasáhnout i ČR - 45 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU