Co týden dal?

06.02.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Hospodářská komora očekává, že se hospodářství v ČR letos propadne do recese. S tím souvisí i rozhodnutí bankovní rady ČNB, která snížila úrokové sazby o půl procentního bodu. Hlavní úroková sazba tak klesla z 2,25 na 1,75 %.

Posledních 7 dní ve světě

  • Slovensko má nový balík opatření proti dopadům globální hospodářské krize. Obsahuje veřejné investice, zjemnění pravidel investičních stimulů nebo nižší daně, hlavně pro lidi s nižšími příjmy. Jeho cílem je podpora růstu slovenské ekonomiky. Po jednání Rady pro hospodářskou krizi to uvedl premiér Robert Fico. Rada se už minulý týden dohodla na zavedení příspěvků, které by měly na Slovensku napomoci udržet zaměstnanost.
  • Zimbabwe kvůli hyperinflaci opět revalvovalo měnu. Jeho centrální banka škrtla svému dolaru 12 nul, aby se země vyhnula ekonomickému kolapsu. Guvernér banky Gideon Gono uvedl, že se částečně uvolní devizový režim a že producenti zlata už nebudou muset prodávat zlato centrální bance a budou ho smět dodávat na trh přímo.
  • Americké ministerstvo financí uvolnilo dalších 1,15 miliardy dolarů z pomoci pro bankovní sektor. Suma je určená jako kapitálová injekce 42 bankám ve 25 státech USA, uvedlo ministerstvo. Jde o druhou vlnu plateb pro odvětví od ministerstva za doby, kdy je ve funkci prezident Barack Obama.
  • Slovenská centrální banka (NBS) snížila kvůli dopadům světové hospodářské krize odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 1,7 až 2,5 procenta. Ještě v prosinci přitom počítala s nárůstem hrubého domácího produktu o 4,7 procenta. Slovensko by se však navzdory zhoršeným vyhlídkám mělo udržet mezi nejrychleji rostoucími ekonomikami Evropské unie.
  • Americké ministerstvo financí si bude muset v prvních třech měsících letošního roku půjčit 493 miliard dolarů (10,8 bilionu Kč), protože recese snížila rozpočtové příjmy a ministerstvo musí podpořit program likvidity centrální banky (Fed). Ve stejném období loni ministerstvo vydalo dluhové cenné papíry za 125 miliardy dolarů.
  • Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy nařídila omezit platy manažerů v bankách a dalších firmách, které dostávají mimořádnou federální pomoc, na 500.000 dolarů ročně (asi 11 milionů Kč). Tímto oznámením vrcholí Obamova kampaň proti vysokým odměnám ve firmách, jimž stát pomáhá z následků finanční krize.
  • Číně se letos v lednu zřejmě podařilo z pozice největšího trhu s automobily na světě odsunout Spojené státy. Již před dvěma lety Čína v prodeji aut předstihla do té doby druhé Japonsko.
  • Český diplomat odpovědný za otázku energetické bezpečnosti se skepticky vyjádřil k možnosti, že lednová dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou vydrží po celých deset let, na něž byla dohodnuta. Zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška podobný předpoklad před novináři označil za naivní s tím, že evropští vyjednavači včetně něj v rámci plynového sporu za poslední měsíc "zažili příliš na to, abychom byli důvěřiví". Právě Česko jako předsednická země EU přitom k uzavření dohody významně přispělo.
  • Britská centrální banka podle očekávání snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na nové rekordní minimum jedno procento. Bank of England (BoE) tím chce britské ekonomice pomoci z recese a nižšími úroky z úvěrů motivovat spotřebitele a firmy k obnovení nákupů a investic.
  • Francouzský prezident Nicolas Sarkozy by si přál přesunout výrobu automobilů francouzských značek například v České republice zpět do Francie. Podle něj se totiž nedá ospravedlnit, aby se ve Francii prodávala vozidla domácích značek vyrobených v zahraničí. Sarkozy to řekl v televizi v rozhovoru s novináři, který se týkal hospodářské krize a záchranných plánů vlády.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Knihkupectví on-line!
Nevíte si rady s účetnictvím? Potřebujete poradit ohledně daní, ekonomie nebo práva? Odborné knihy které vám pomohou je možné objednat on-line v našem Prodejním centru se slevou ve výši 10 %. Knihy vám budou zaslány na dobírku nebo je možný osobní odběr na pobočce v Praze. V případě objednávky na právnickou osobu zvolte úvěrovou fakturu.

 

Posledních 7 dní doma

  • České firmy obchodované na pražské burze by podle analytiků letos měly v součtu vyplácet akcionářům dividendy ve zhruba stejné výši jako loni. Rekordní propad dividend, který kvůli finanční krizi a hospodářské recesi vykazují největší světové firmy, by se jich tak týkat neměl. Dividendovými stálicemi tuzemského trhu by měly být hlavně společnosti ČEZ a Telefónica O2.
  • Většina tuzemských výrobců stavebnin čelí kvůli hospodářské krizi poklesu poptávky po svých výrobcích, někteří až o polovinu. Zájem o stavebniny přitom podle velké části firem bude během roku dále klesat. Některé společnosti posílají zaměstnance na nucenou dovolenou, jiné již dokonce propouštějí. Existují však také podniky, které krizi zatím nijak palčivě nepociťují.
  • Schodek státního rozpočtu pro letošní rok v rozmezí od 70 miliard do 90 miliard korun předpokládá ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Řekl to v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce. Pro schodek, který by dosáhl hranice 100 miliard korun, nebo by ji převýšil, by Říman nehlasoval. Ministerstvo financí zatím v nejpesimističtější variantě vývoje ekonomiky počítá se schodkem kolem 73 miliard korun.
  • Podle Hospodářské komory se v letošním roce hospodářství České republiky propadne do recese. Hlavní příčiny spatřují představitelé komory v poklesu počtu zakázek pro firmy, dlouhých odstávkách výrobních linek, minimální výrobě v lednu a redukci pracovního týdne u mnoha podniků minimálně do pololetí letošního roku.
  • Dosud platné energetické koncepce sice počítají s tím, že Česko nadobro skončí s těžbou uranu, za pár ale může být všechno jinak. Státní podnik Diamo, který provozuje v Dolní Rožínce na Žďársku jediný uranový důl v EU, se obrátil na ministerstvo průmyslu s prvním předběžným návrhem na obnovení těžby ve Stráži pod Ralskem.
  • Ve Světlé nad Sázavou se mezi nezaměstnané během tří dnů od pondělí do dneška přihlásilo dalších 350 sklářů. Havlíčkobrodský úřad práce nyní celkem eviduje 700 uchazečů z řad bývalých zaměstnanců skláren Sklo Bohemia. Nezaměstnanost na Světelsku už po krachu skláren stoupla skoro čtyřnásobně a přiblížila se ke 20 procentům.
  • Výběr elektronického mýtného zaznamenal v lednu výrazný propad. Kamionoví dopravci zaplatili za použití tuzemských dálnic a rychlostních silnic necelých 400 milionů korun, což je zhruba o 100 milionů méně než loni v lednu. Příčinou poklesu je zpomalení ekonomiky v důsledku světové hospodářské krize.
  • Česká národní banka v nové prognóze očekává, že ekonomika letos klesne o 0,3 procenta. Ještě v listopadu ČNB odhadovala růst o 2,9 procenta. Příští rok by měla ekonomika opět růst, a to o 0,9 procenta, řekl novinářům guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Loni hrubý domácí produkt vzrostl podle odhadů ČNB o 3,9 procenta.
  • Bankovní rada České národní banky snížila úrokové sazby podle očekávání o půl procentního bodu. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla ze 2,25 na 1,75 procenta a je nejnižší od října 2005. Informovala o tom mluvčí centrální banky Pavlína Bolfová. ČNB snižuje sazby podle analytiků kvůli letos očekávané nízké inflaci a vývoji ekonomiky, který hraničí s recesí.
  • Ministerstvo financí má k dispozici na financování schodku letošního rozpočtu rezervu kolem 70 miliard korun z loňského roku. Ta vznikla tak, že stát díky nižšímu loňskému schodku nemusel využít zcela peníze z prodeje státních dluhopisů. Na jednání sněmovního rozpočtového výboru to řekl náměstek ministra financí Eduard Janota.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


      Posledních 7 dní na našem serveru

      • Termín pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob se blíží, ne každý má ale povinnost ho podat. Proto jsme pro vás připravili daňový speciál 2009, který vám odpoví, jestli máte povinnost toto přiznání podávat a s kterými přílohami.
      • Letos začal platit nový systém podpory práceneschopných zaměstnanců. Nově si můžete na Finance.cz spočítat výši nemocenské a náhrady mzdy a to v jediné kalkulačce.


      Fintriky

      Minulý týden jsme se věnovali financování podniků a podnikatelů a novinkám, které v této oblasti přinesl rok 2009. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků, jsme se proto tentokrát zaměřili na toto téma v článcích Leasing podle nového zákona o DPH, Půjčky a úvěry - opět nový test kapitalizace, Jak financovat začátek podnikání? a Sníží se letos dostupnost úvěrů?


      Anketa

      Od nového roku bude prvních 14 dní pracovní neschopnosti zaměstnavatel platit náhradu mzdy. To ale taky znamená, že zaměstnavatel bude moci kontrolovat, jestli je zaměstnanec opravdu pracovně neschopný. Jak se k tomu stavíte?


      • Bojím se častějších kontrol - 2 %
      • Zaměstnavatel nebude mít na kontroly peníze, bude to lepší - 17 %
      • Podle mě se nic nezmění - 81 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU