Co týden dal?

13.02.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden se nesl ve zprávách z ekonomik. V Česku je jistý nárůst nezaměstnanosti na 6,8 %, který rozpouští zbývající pochyby o ekonomické recesi. Útlum hospodářství hlásí už i Francie, o Německu ani nemluvě.

Posledních 7 dní ve světě

  • Slovenská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku výrazně zpomalila, nicméně její růst se zřejmě i tak udržel na předních místech v rámci Evropské unie. Kvůli hospodářské krizi tempo růstu podle předběžných údajů zvolnilo na 2,7 procenta, i když ještě ve třetím čtvrtletí hospodářský růst dosahoval sedmi procent.
  • Hrubý domácí produkt Německa ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů klesl o 2,1 procenta, což je nejhorší výsledek od sjednocení země v roce 1990. Ukázaly to předběžné údaje, které zveřejnil tamní statistický úřad. Pokles HDP je i výraznější, než očekávali analytici, kteří předpovídali pokles v rozsahu 1,8 procenta. Podle záznamů tamní centrální banky německá ekonomika od roku 1990 zatím nikdy nevykázala hlubší čtvrtletní pokles než o 1,2 procenta.
  • Automobilky Renault a PSA Peugeot Citroën obdrží od francouzského státu po třech miliardách eur podpory v současné ekonomické krizi. Půl miliardy získá také filiálka Renault Trucks vyrábějící kamionové tahače. Jde o půjčku rozvrženou do pěti let, s nižšími úroky než by požadovaly banky. Stát pomoc v celkové výši 6,5 miliardy eur (přes 180 miliard Kč) ale podmiňuje příslibem, že ve zmíněném období koncerny nebudou zavírat továrny a vyvinou veškeré úsilí, aby nepropouštěly zaměstnance. Oznámil to francouzský prezident Nicolas Sarkozy po setkání s představiteli automobilového průmyslu.
  • Obě komory Kongresu se shodly na konečné verzi masivního plánu na oživení americké ekonomiky pomocí deficitního financování. Konečná podoba stimulačního "balíčku" má podle zástupců Kongresu hodnotu 789 miliard dolarů (17,4 bilionu Kč).
  • Švédská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o celý procentní bod na jedno procento. Tak nízko úroky ve Švédsku ještě nikdy nebyly. Banka navíc uvedla, že v důsledku dopadů hospodářské krize může ve snižování sazeb ještě pokračovat.
  • Mimořádný neformální summit Evropské unie, který svolalo české předsednictví kvůli dopadům finanční krize na evropskou ekonomiku, se uskuteční 1. března v Bruselu. Po setkání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem to řekl český premiér Mirek Topolánek. Češi by na schůzce chtěli od unie slyšet jasné odmítnutí protekcionismu.
  • Průmyslová výroba v zemích eurozóny v prosinci klesla o 2,6 procenta, což je mnohem výraznější propad než činily odhady analytiků. Je to i další zhoršení proti listopadu, kdy výroba klesla o 2,2 procenta. V celé Evropské unii výroba klesla o 2,3 procenta.
  • Francouzská ekonomika, které se zatím vyhýbala recesi, v posledním loňském čtvrtletí zažila prudký pokles. Hrubý domácí produkt klesl o 1,2 procenta, zatímco ještě ve třetím čtvrtletí rostl o 0,1 procenta. Oznámil to v předběžných údajích francouzský statistický úřad INSEE; údaje vyšly kvůli protestu zaměstnanců úřadu o den dříve, než byly naplánovány.
  • Německý spolkový sněm schválil největší balík opatření na stimulaci ekonomiky v poválečných dějinách Německa. Podporu v celkovém objemu 50 miliard eur (zhruba 1,4 bilionu korun) prosadily strany velké koalice složené z konzervativců (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD). Opoziční liberálové (FDP), zelení a Levice (Die Linke) balíček odmítly kvůli jeho údajné neúčinnosti. Už v listopadu přitom byl schválen první balíček v objemu přes 30 miliard eur.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Státní příspěvek s batohem Husky!
Nevíte, u kterého penzijního fondu uzavřít smlouvu? K nově sjednané či převodové smlouvě o penzijním připojištění s měsíčním příspěvkem alespoň 200 Kč získáte od Penzijního fondu České spořitelny jako dárek batoh Husky. Pokud si penzijní připojištění sjednáte on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra, obdržíte od nás navíc finanční odměnu ve výši poloviny vašeho měsíčního příspěvku. Akce trvá od 2.2.2009 do 6.3.2009 nebo do vyčerpání zásob. Takže neváhejte a získejte státní příspěvek, nový batoh a finanční odměnu najednou.

 

Posledních 7 dní doma

  • Míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla na 6,8 procenta z prosincových šesti procent. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na 383.842 osob. Je to o 48.817 lidí více než ke konci předchozího měsíce. Analytici předpokládali zvýšení nezaměstnanosti v průměru na 6,5 procenta.
  • Meziroční růst spotřebitelských cen letos v lednu zpomalil na 2,2 procenta ze 3,6 procenta v prosinci 2008. Je to nejnižší meziroční růst cen od března roku 2007. Analytici očekávali pokles spotřebitelských cen pod dvě procenta. V prosinci loňského roku byla míra inflace 3,6 procenta.
  • Česká ekonomika si ve čtvrtém čtvrtletí udržela meziroční růst, a to o jedno procento. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu. Analytici přitom většinou očekávali stagnaci nebo pokles. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ovšem ekonomika zasažená krizí klesla o 0,6 procenta, což je poprvé od roku 1998. Za celý loňský rok stoupl hrubý domácí produkt o 3,5 procenta.
  • Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil za uplynulý týden o jeden haléř na průměrných 24,19 koruny za litr. Cena nafty ve stejném období v průměru klesla o dva haléře na 24,99 koruny za litr. 
  • Vývozní ceny se loni v prosinci meziročně zvýšily o 1,2 procenta a po čtrnácti měsících poprvé rostly. Dovozní ceny naopak klesaly již sedmnáctý měsíc, v prosinci o 2,2 procenta.
  • Spotřebitelé zatím na levnější úvěry čekají marně. Česká národní banka sice minulý týden snížila hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na rekordně nízkých 1,75 procenta, banky a spořitelny ale úrokové sazby svých produktů neupravují a vyčkávají.
  • Legalizace takzvaného švarcsystému, díky němuž by místo zaměstnanců mohli pro podnik pracovat živnostníci a zaměstnavatel jim nemusel platit pojištění, by podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) mohla platit volně bez výjimek až dva roky. Jak řekl, tento způsob navzdory zákazu funguje i nyní a je velmi náročné jej nějak kontrolovat a stíhat.
  • Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, klesl v roce 2008 o 71 miliard Kč na 244 miliard Kč. Výsledky zveřejnila Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Důvodem poklesu byl podle odborníků propad finančních trhů a následná panika investorů.
  • Pojišťovny vybraly v roce 2008 na pojistném 136,6 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 4,9 procenta. Životní pojištění zpomalilo růst na 4,5 procenta, neživotní pojištění stouplo o 5,2 procenta. O předběžných výsledcích informovala Česká asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Za rok 2007 pojistný trh vzrostl o 8,2 procenta.
  • Průmyslová výroba v Česku loni v prosinci meziročně klesla o 14,6 procenta, a klesala tak třetí měsíc po sobě. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla výroba nižší o 17,2 procenta. K poklesu průmyslové produkce v prosinci nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, která se snížila o 20,7 procenta.
  • Navrhované změny zákoníku práce, které by měly platit od příštího roku, mají především zjednodušit propouštění a nabírání nových lidí. K již dříve oznámené změně ve výplatách odstupného má například přibýt prodloužení zkušební doby či možnost uzavírání smlouvy na dobu určitou až na tři roky. Na jeden měsíc by se rovněž měla zkrátit výpovědní doba. Novelu zákoníku práce ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) předloží vládě do června.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

       

      Diskuze na Finance.cz Propouštění

      Černé prognózy se naplnily! Nezaměstnanost v České republice v lednu letošního roku prudce vzrostla o osm desetin procentního bodu a dosáhla hodnoty 6,8 procenta. Kvůli světové ekonomické recesi hrozí propouštění prakticky ve všech odvětvích naší ekonomiky. Nejohroženější jsou pracovní místa s nízkou kvalifikací v automobilovém, strojírenském, sklářském a textilním průmyslu. Jak jste na tom vy? Obáváte se o svou práci?


      Posledních 7 dní na našem serveru

    • Chcete si pořídit nemovitost, ale nevíte která hypotéka je nejlevnější? V našem kalkulátoru “Najdi nejlepší hypotéku“ stačí zadat základní parametry a my vám dle aktuálních úrokových sazeb ukážeme, která banka poskytuje nejlevnější úvěry. Po zobrazení výsledků si můžete i přehledně srovnat nabídky ostatních finančních ústavů.


      Fintriky

      Minulý týden jsme se věnovali RM-Systému, české burze cenných papírů. RM-Systém funguje v ČR již 15 let. Za tu dobu prošel řadou změn, tou snad nejzásadnější je transformace z mimoburzovního trhu cenných papírů na klasickou burzu. Zmínili jsme s jakými instrumenty a konkrétními akciovými tituly se dá na burze RM-Systém obchodovat a co s sebou investování na burze RM-Systém přináší.


      Anketa

      Od nového roku bude prvních 14 dní pracovní neschopnosti zaměstnavatel platit náhradu mzdy. To ale taky znamená, že zaměstnavatel bude moci kontrolovat, jestli je zaměstnanec opravdu pracovně neschopný. Jak se k tomu stavíte? Přinášíme vám vysledky ankety za 14 dnů.


      • Bojím se častějších kontrol - 6 %
      • Zaměstnavatel nebude mít na kontroly peníze, bude to lepší - 18 %
      • Podle mě se nic nezmění - 76 %

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU