Místo vrácení daní nebudou malé podniky asi platit zálohy daně

16.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Podnikatelé a podniky, které zaměstnávají maximálně pět zaměstnanců, nebudou muset letos platit zálohy na daně z příjmu. Vláda se rozhodla toto opatření přidat do protikrizového plánu, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Mirek Topolánek. Podle něj navrhované opatření může přinést pomoc ve výši až 22 miliard korun. Návrh nahrazuje uvažované vrácení daní podnikatelům za rok 2007.

Výhodou návrhu je podle ministra obchodu a průmyslu Martina Římana také fakt, že jej lze zavést exekutivně a nemusí se měnit zákony. Opatření se má vztahovat již na zálohy, které by podnikatelé měli platit v prvním čtvrtletí. "Udrží to tedy v podnicích peníze. Těch 22 miliard jsou reálné peníze, které by musely podnikatelé zaplatit," uvedl ministr.

Další schválené návrhy se týkají slevy na sociálním pojištění, zrychlení odpisů, snížení poplatků na železnici o pětinu, zajištění regionální dopravy, garancí za úvěry Českomoravské záruční a rozvojové banky, zateplování budov nebo investic do vědy a výzkumu.

Zrychlení odpisů na jeden a dva roky podle odpisových skupin by podle Římana mělo platit pouze dočasně, a to do 30. června příštího roku.

"Ta exekutivní opatření, kterých je většina budou během několika týdnů," uvedl Topolánek. Legislativní opatření se týkají insolvenčního zákona, zákona o sociálním pojištění a zákona o dani z příjmu ohledně odpisu. Topolánek ve schválení těchto změn nevidí problém.

Návrhy jsou podle Topolánka stále pracovní. "Ten konkrétní materiál přijde až do Poslanecké sněmovny ve středu," upozornil premiér. Zároveň uvedl, že legislativní opatření vlády předloží poslancům zřejmě v jednom balíku. "Pokud by opatření byla hlasována zvlášť, tak v tom nevidím žádný smysl," dodal.

Celkové přímé výdaje na protikrizová opatření činí podle premiéra 1,9 procenta hrubého domácího produktu, což je kolem 70 miliard korun, dalších 22 miliard vyplývá z odpuštění placení záloh na dani z příjmu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK