Koruna posílila na 28,80 Kč/EUR a 22,85 Kč/USD

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Česká měna po úvodním poklesu odpoledne posílila na 28,80 Kč za euro, a na konci týdne tak stála na úrovni ze čtvrtečního závěru obchodování. Vůči dolaru se koruna pohybovala kolem 22,85 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Páteční vývoj koruny byl opět ve vleku okolních regionálních měn, upozornil analytik Komerční banky Jiří Škop. Středoevropské měny začaly den opět pod tlakem, protože se správně očekával další výprodej akcií, doplnil dealer J&T bank Lukáš Růžička. Domácí měna otevřela nad 29,00 Kč/EUR, ovšem již dále neztrácela a po celý den se obchodovala pod touto hranicí.

Aktuální pokles akcií napříč Evropou nedává středoevropským měnám příliš dobré vyhlídky, míní Vlk. Čtvrteční překvapivý výrok českého premiéra Mirka Topolánka, že Česko možná bude potřebovat pomoc, rovněž není pro korunu příznivý, ale zůstal prý bez větší reakce. Podle agentury Reuters však dnes vláda popřela, že by Česko potřebovalo zahraniční pomoc. ČR nepotřebuje zahraniční pomoc a neuvažuje o ní, uvedla vláda.

"Premiérova slova sice překvapila, ale nešlo o nějaký důvod k panice. Ten výrok chápu jen na dokreslení situace, že ČR je vnímána jako součást regionu. Podle všeho nebyl míněn tak tvrdě, což ostatně potvrzuje i dnešní prohlášení vlády," podotkl Vlk.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová odhadla pro nejbližší dny vysokou kolísavost a v průměru stagnaci kurzu koruny v mimořádně širokém intervalu 28,00 až 29,80 Kč/EUR, která následně bude nahrazena posilováním. "Ode dneška za jeden rok podle nás bude kurz již na 24,40 Kč za euro," podotkla.

Euro vůči dolaru se obchodovalo podle akciových indexů, jakékoliv propady akcií vedou k nákupům dolarů. Trh nereagoval na vyšší index spotřebitelských cen v USA v lednu, uzavřel Růžička

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK