Co týden dal?

27.02.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V zahraničním tisku se podle ČNB objevují zkreslené zprávy o české ekonomice. Proti stereotypu považovat východoevropské země za jeden blok jde Standard & Poor's, podle níž se ČR vyrovná s recesí lépe než ostatní země tohoto regionu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americký prezident Barack Obama chce snížit rozpočtový deficit Spojených států na polovinu do roku 2013, kdy skončí jeho mandát. Ušetřit chce zejména díky nižším výdajům na válku v Iráku a příjmy chce zvýšit na daních nejbohatších Američanů. Obamův rozpočtový návrh na fiskální rok, který začne letos v říjnu, počítá ještě s deficitem 1,3 bilionu dolarů tak, jak ho prezident zdědil po svém předchůdci Georgi W. Bushovi. Do roku 2013 ale chce Obama deficit snížit na 533 miliard.
  • Evropští vůdcové se vyslovili pro vytvoření nástrojů globálního dohledu nad finančními trhy a proti protekcionismu. Závěry berlínské přípravné schůzky před londýnským summitem G20 jsou například: Mezinárodní měnový fond (MMF) a Fórum pro finanční stabilitu (FSF) mají být pověřeny k dohledu nad naplňováním akčního plánu z loňského summitu G20 ve Washingtonu; Všechny finanční trhy, produkty a účastníci trhů, včetně hedgeových fondů a jiných soukromých investičních společností, z nichž může vzejít finanční riziko, musí být podrobeny přiměřenému dozoru a regulaci.
  • Americká vláda by mohla získat až 40 procent akcií Citigroup. Vláda prezidenta Baracka Obamy zatím nic bližšího k podílu nenaznačila. Zdroj blízký situaci agentuře Reuters potvrdil jednání mezi Citigroup a regulačními úřady o zvýšení podílu vlády v bance.
  • Japonská finanční skupina SFCG zkrachovala kvůli dluhům 3,6 miliardy dolarů, které jí způsobila finanční krize. Podnik byl nebankovní organizací a půjčoval peníze s vysokým úrokem menším firmám.
  • Americká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku prudce klesne a současný cyklický pokles ekonomiky bude podobný poklesu z období let 1973 až 1975. Rostoucí nezaměstnanost bude mít i nadále negativní vliv na poptávku. Ve druhé polovině roku by však ekonomika měla začít oživovat a v roce 2010 se vrátí k růstu. Vyplývá to z průzkumu mezi 47 analytiky uskutečněného Národním sdružením podnikových ekonomů (NABE).
  • V německých koncernových závodech Volkswagenu, jemuž patří také česká společnost Škoda Auto, došlo k omezení výroby. Toto omezení se týká zhruba dvou třetin z 92.000 zaměstnanců, tedy zhruba 61.000 lidí. Výrobu opět nastartuje noční směna 1. března. V režimu omezené výroby nyní pracují mateřský závodu ve Wolfsburgu i pobočky v Emdenu, Hannoveru, Zwickau a Drážďanech.
  • Evropská komise prodloužila kvůli hospodářské krizi možnost čerpání peněz ze strukturálních fondů EU určených pro roky 2000 až 2006. Zatímco původně zájemci mohli finanční prostředky čerpat do konce loňského roku, nově to bude možné až do 30. června 2009.
  • Rusko z letošního státního rozpočtu podpoří dvěma miliardami rublů (1,2 miliardy Kč) spotřebitelské úvěry na nákup automobilů. Subvence se budou týkat 30 domácích i zahraničních modelů. Tyto zvýhodněné úvěry bude možné použít například na všechny modely největší ruské automobilky AvtoVAZ, ale také třeba na vozy Chevrolet Niva, Ford Focus, Volkswagen Jetta, Fiat Albea, Kia Spectra či Renault Logan, napsala agentura Reuters.
  • Podnikatelské klima eurozóny se v únoru zhoršilo více, než se čekalo, a kleslo na rekordní dno, ukázaly ve čtvrtek údaje Evropské komise. Komise uvedla, že index podnikatelského klimatu v únoru klesl na minus 3,51 bodu ze vzestupně revidovaných minus 3,0 bodu za předchozí měsíc. Jde o nejnižší hodnotu od roku 1985, kdy se údaje začaly sledovat.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Sleva od Modré pyramidy!
Již jen týden je možné získat od Modré pyramidy stavební spořitelny slevu na poplatku za uzavření smlouvy. Pokud uzavřete novou smlouvu o stavebním spoření do 28.2.2009 s cílovou částkou minimálně 250.000 Kč, maximálně však 400.000 Kč,  získáte slevu 500 Kč. U zvýhodněných smluv MOPY JUNIOR a MOPÍSEK můžete v tomto období tedy ušetřit až 1.500 Kč na jedné smlouvě.
Akce končí 28.2.2009

 

Posledních 7 dní doma

  • Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty může být deficit veřejných financí letos až 130 mld. Kč. Propočet ale zatím nezahrnuje protikrizová opatření vlády, které by měly dopady částečně zmírnit. Janota také potvrdil nedávná slova premiéra Mirka Topolánka, že Česká republika letos přestane plnit rozpočtové maastrichtské kritérium, jehož dodržení je podmínkou pro přijetí jednotné evropské měny.
  • Česká národní banka se ohradila proti několika článkům v zahraničním tisku, které podle ČNB uvádějí zavádějící a nepřesné údaje o tuzemské ekonomice. Důvodem reakce je podle ČNB citlivost trhů na nepřesná data v době finanční krize. Navíc zavádějící interpretace údajů může mást investory, upozornila ČNB.
  • Česká republika se pravděpodobně vyrovná se současnou krizí lépe než většina ostatních východoevropských zemí díky odolné spotřebitelské poptávce a relativně silným ekonomickým základům. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve zprávě o ekonomických podmínkách ve východní Evropě.
  • Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 3,3 bodu, podobně jako v lednu. Důvěra spotřebitelů klesla o 1,7 bodu až na úroveň z listopadu 1999. Ukazatel podnikatelské důvěry spadl o 3,7 bodu.
  • Každá druhá malá nebo střední firma v Česku už musela kvůli špatné ekonomické situaci propouštět nebo se k takovému kroku v brzké době chystá. Více než třetina podniků omezila nebo plánuje omezit kvůli poklesu zakázek výrobu. Průzkumu Hospodářské komory ČR se zúčastnilo 1261 malých a středních podniků.
  • Do Prahy loni přesunulo své sídlo zhruba 8500 firem z regionů a ve srovnání s roky 2007 a 2006 jich bylo o 40 procent více. V posledních třech letech tvoří nejpočetnější skupinu při přesunu sídla do Prahy firmy ze Středočeského kraje, kterých v loňském roce přesídlilo do hlavního města 2500. Vyplývá to z analýzy, kterou poskytla společnost Office House.
  • Češi budou asi moci volně pracovat v Belgii a Dánsku. Bariéry na pracovním trhu tak zachovají nejspíš jen Německo a Rakousko. Vladimír Špidla řekl, že zatímco po svém vstupu do EU mohli Češi pracovat jen ve třech starých zemích, po pěti letech už se budou moci volně ucházet o práci ve 24 státech sedmadvacítky.
  • RWE sníží od dubna domácnostem ceny plynu v průměru o tři pct. Zákazníci z řad domácností, kteří zemní plyn využívají k ohřevu vody, vaření a topení, tak měsíčně ušetří v průměru stokorunu.
  • Elektrárenská společnost ČEZ nabídne domácnostem i podnikatelům na rok 2010 pevné ceny o 15 procent nižší než v letošním roce. Upravený program zmrazení cen si mohou zákazníci zvolit do konce dubna. Firma tak reaguje na pokles velkoobchodních cen elektřiny z poslední doby.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru


Fintriky

I když česká vláda nepočítá se zavedením šrotovného, přesto mnozí z vás uvažují o pořízení nového auta díky jejich výrazným slevám. Proto jsme se vám snažili poradit, jakým finančním produktem koupi nového vozu financovat, s jakou administrativou musíme počítat a jaké jsou výhody koupě ojetého a úplně nového auta.


Anketa

Vláda i opozice představili své balíčky opatření, které by měly pomoci naší recesí sužované ekonomice. Který z těchto balíčků se vám zamlouvá více?


  • Vládní návrh na podporu ekonomiky - 81 %
  • Balík opatření od ČSSD - 19 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU