STEO:ČR nesplní požadavky EU na skladování odpadu, hrozí sankce

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Česko do roku 2010 údajně nesplní požadavky EU na skladování odpadu. Novinářům to dnes řekla členka představenstva Sdružení provozovatelů technologií pro ekologické využívání odpadů (STEO) Jiřina Vyštejnová. V roce 2010 by měla ČR snížit množství ukládaných odpadů na skládku o čtvrtinu ve srovnání s rokem 1995. Podle ředitele pražského zařízení na energetické využití odpadů Aleše Bláhy hrozí Česku za nesplnění tohoto opatření miliardové sankce.

"Česká republika nesplní své závazky v roce 2010 a pravděpodobně ani v roce 2013," řekl předseda komise Rady asociace krajů České republiky pro životní prostředí a zemědělství Miroslav Novák. Do roku 2013 by množství ukládaných odpadů na skládku mělo klesnout na polovinu a v roce 2020 na 35 procent základu roku 1995.

Podle STEO by Česko mělo odpad více energeticky využívat, tedy spalovat. "Výhřevnost komunálního odpadu dosahuje úrovně hnědého uhlí," uvedla Vyštejnová. Proti spalování odpadů se ale staví ekologické organizace. Stavbu spaloven také ztěžuje přísná legislativa, tvrdí STEO.

Sdružení i kraje například poukazují na znění zákona o odpadovém hospodářství. Podle zákona totiž nelze získat dotace ze státního rozpočtu ani z operačních programů EU na energetické spalování odpadu. Sousední Polsko nebo Slovensko umožňuje získat až 60 procent nákladů na výstavbu spalovny formou dotací, upozornil Novák.

V roce 2007 bylo na tuzemské skládky uloženo 83 procent komunálního odpadu v objemu 2,5 milionu tun. Na jednoho obyvatele tak připadá 250 kilogramů skládkovaného odpadu za rok. V roce 2003 to bylo 72 procent.

Také ve srovnání s jinými evropskými státy se v Česku ukládá velké množství odpadu. Podle Eurostatu například v některé ze 30 švýcarských spaloven skončilo v roce 2007 stejné množství odpadů, které se uložilo ve stejném roce na tuzemských skládkách. Ve Švýcarsku se nesmí skládkovat již od roku 2000. Podobná situace je i v Dánsku, Švédsku nebo Belgii.

Podle STEO bude Česko pro naplnění požadavku EU potřebovat vybudovat v každém kraji jednu spalovnu. Nyní jsou v česku funkční tři spalovny v Praze, Brně a Liberci. Investiční náklady na vybudování spalovny s kapacitou 100.000 tun ročně jsou dvě miliardy až 2,5 miliardy korun.

Českou republiku navíc čeká zapojení novely směrnice EU o odpadech z loňského roku do legislativy. Ta mimo jiné zavádí novou pěti stupňovou hierarchii nakládání s odpady. Podle novely by se měla vždy upřednostnit recyklace a druhotné využití odpadu. Ten odpad, který nejde znovu použít by se měl využít k výrobě energie. Pokud jej nelze ani takto využít, bude možné takový odpad uložit na skládku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK