Co týden dal?

06.03.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Evropská centrální banka ve čtvrtek podle očekávání snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,5 procenta, nejníže ve své desetileté historii. Více v našem pravidelném týdenním přehledu...

Posledních 7 dní ve světě

  • Finanční krize ve střední a východní Evropě představuje riziko pro Evropskou unii. Novinářům to po skončení mimořádného summitu, který svolalo české předsednictví EU, řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Podle něj nicméně už mezinárodní společenství přijalo kroky, které by měly krizi čelit.
  • Německá automobilka Volkswagen, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto, loni zvýšila čistý zisk zhruba o 15 procent na 4,8 miliardy eur (135 miliard Kč). Provozní zisk stoupl o tři procenta na 6,3 miliardy eur.
  • Dow Jonesův index poprvé od října 1997 klesl pod hranici 7000 bodů. V poklesu hlavního burzovního indexu v USA se odráží hlavně zpráva o rekordní ztrátě pojišťovny AIG a z části i komentář investora Warrena Buffetta ke stavu ekonomiky.
  • Evropské akciové trhy pokračovaly ve výrazném poklesu a nejsledovanější západoevropský index v úterý sestoupil na rekordní minimum. Index FTSEurofirst 300 klesl o 1,6 procenta na 671,51 bodu a ocitl se nejníže od svého zavedení v červenci 1997.
  • Akcie ve Spojených státech klesly v pondělí na dvanáctileté minimum, protože rekordní ztráta 61,7 miliardy dolarů pojišťovacího gigantu AIG vyvolala obavy, že se potížím finančního systému neblíží konec. Klesly také emise podniků, které nezahrnuje plán Bílého domu na pomoc ekonomice.
  • Ceny ropy ve středu zamířily vzhůru a vyšplhaly se nad 44 dolarů za barel. Důvodem byla zpráva o úniku ropy a požáru na ruském ropovodu, které přerušily vývoz. K tomu se přidaly zprávy o přerušení dodávek z Nigérie a pozitivní ekonomické zprávy z Číny.
  • Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz uhradila veškeré platby za únorový odběr zemního plynu z Ruska. Zprávu potvrdili i zástupci Naftogazu a ruské společnosti Gazprom, která plyn na Ukrajinu dodává.
  • Evropská centrální banka ve čtvrtek podle očekávání snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,5 procenta, nejníže ve své desetileté historii. Banka snížila sazbu od loňského října již pětkrát, aby přispěla ke zmírnění a překonání ekonomické recese v eurozóně.
  • Měnový výbor Britské centrální banky (BoE) ve čtvrtek snížil základní úrokovou sazbu o polovinu procentního bodu na 0,5 procenta, jak se očekávalo. Úroky tak jsou v Británii na novém rekordním minimu.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získejte maximum výhod!
Opět v březnu přicházíme s nabídkou zvýšených odměn za on-line uzavření spořících produktů v našem Prodejním centrum. Za sjednání stavebního spoření získáte finanční odměnu až 900 Kč, s penzijním připojištěním sjednaným on-line vám vrátíme jeden celý měsíční příspěvek účastníka až do výše 1.500 Kč. Odměny se vztahují i na on-line zvýšení cílové částky u stavebního spoření či měsíčního příspěvku účastníka u penzijního připojištění. Získáte tak nejen výhody spořících produktů, ale i finanční odměnu.

  •  Uzavřít spoření s odměnou!

 

Posledních 7 dní doma

  • Poplatek za nadměrný vklad zvítězil ve čtvrtém ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Ve finále ankety serveru www.bankovnipoplatky.com pro něj hlasovala třetina účastníků z Česka a Slovenska. Na druhém místě skončil s 23 procenty poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet a třetí byl poplatek za připsání úroku, pro který hlasovalo 18,5 procenta účastníků ankety.
  • Vláda schválila zavedení slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele, které mají zamezit propouštění především zaměstnanců s nízkými příjmy. Tímto opatřením by mohl stát zachránit 50.000 až 70.000 pracovních míst, řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Slevy na sociálním pojištění vyplývají z Národního protikrizového plánu, který schválila vláda v polovině února.
  • Podnikatelé a podniky budou mít zřejmě od letoška až do poloviny příštího roku možnost zkrátit si lhůty pro odepsání hmotného majetku v první a druhé odpisové skupině. Počítá s tím novela zákona o dani z příjmu, kterou na návrh ministerstva financí schválila vláda. Novinářům to po jednání kabinetu řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Opatření vyplývá z Národního protikrizového plánu, který 16. února schválila vláda.
  • Energetická skupina ČEZ loni zvýšila čistý zisk o 10,7 procenta na 47,4 miliardy korun. K rekordnímu zisku jí pomohly především meziročně vyšší ceny elektřiny. Výsledek je ale nižší než zisk 48,2 miliardy, který očekávali analytici oslovení ČTK, i než 48,6 miliardy korun, jež předpokládal ČEZ. Akcie firmy na její výsledky reagovaly poklesem.
  • Energetická skupina ČEZ i letos vyplatí na dividendách 50 až 60 procent zisku. Na tiskové konferenci firmy to řekl její generální ředitel Martin Roman. Stát, jenž drží v ČEZ téměř sedmdesátiprocentní podíl, by tak z loňského rekordního zisku společnosti ve výši 47,4 miliardy korun mohl získat 17 miliard až 20 miliard korun. Loni takto obdržel zhruba 13 miliard korun.
  • Diskontní řetězec Lidl v hospodářském roce 2007/2008, který skončil loni v únoru, zvýšil v Česku ztrátu ze 43,1 milionu korun v roce 2006/2007 na 52,5 milionu korun. Informace pochází z účetní závěrky společnosti Lidl ČR, která byla zveřejněna ve Sbírce listin. Lidl na český trh vstoupil v roce 2003 a nyní provozuje zhruba 200 diskontních prodejen.
  • Čeští exportéři loni za podpory vládní agentury CzechTrade uskutečnili vývoz v rekordní hodnotě přes 5,5 miliardy korun, což je meziročně o zhruba 2,5 miliardy korun více. Počet exportních případů CzechTrade ale meziročně mírně klesl z 339 na 324. Novinářům to řekl generální ředitel CzechTrade Ivan Jukl, podle kterého byla loni poptávka po službách CzechTrade v průměru o 30 procent vyšší než o rok dříve.
  • Dopady finanční krize a následná hospodářská recese podle analytiků odhalila zranitelnost a málo vyhovující strukturu české ekonomiky. Česko nyní doplácí na závislost na několika málo oborech, především automobilovém průmyslu. V delším časovém horizontu sice oživí všechna průmyslová odvětví, ale ekonomika se již nevrátí k tempům z let 2003 až 2007, upozorňují ekonomové s tím, že délku nynější recese nelze teď odhadnout.
  • Vláda ve čtvrtek schválila novelu insolvenčního zákona, která mimo jiné umožní vyplatit zpětně mzdy i tisícům sklářů ze skupiny Bohemia Crystalex Trading. Novinářům to bez bližších podrobností sdělil ministr financí Miroslav Kalousek. Novela insolvenčního zákona by tak měla podle vlády lépe reagovat na případnou hospodářskou krizi.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru


Fintriky

V sérii našich článků finančních rad, doporučení a zajímavostí z rubriky FinTriky jsme se v tomto týdnu věnovali otázce daně z příjmů za zdaňovací období 2008. Přečtěte si užitečné rady v článku Radíme, jak na daň z příjmů za rok 2008, co dělat, abyste neměli problém s daňovým přiznáním, se dočtete v článku Jak vyplnit přiznání a zaplatit daň a problematiku právnických osob řeší článek Daňové přiznání z pohledu právnických osob.


Anketa

Prodejci aut se snaží vyprodat neprodané zásoby výraznými srážkami cen. Uvažujete o koupi nového auta?


  • Ano, uvažuji, že si koupím nové auto za nižší cenu - 30 %
  • Už jsem tak učinil - 9 %
  • Ne - 62 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU