Německé weby: Pohonné hmoty v ČR patří v Evropě k těm levnějším

08.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Tuzemské ceny benzinu i nafty patří i přes zdražení v novém roce k těm nižším v Evropě. Litr benzinu v Česku vyjde o 2,5 koruny levněji, než je průměr cen 30 evropských zemí, za litr nafty dá zákazník v tuzemsku o 1,7 koruny méně. Litr Naturalu 95 u českých pump stál v devátém týdnu průměrně 25,30 koruny. Nafta vyšla na 24,74 koruny za litr. ČTK dnes údaje převzala z německých internetových stránek clever tanken a webu německého ústředního autoklubu.

Čeští čerpadláři si stojí dobře i v porovnání s většinou okolních zemí. V Německu byl totiž benzin v průměru téměř o sedm korun dražší. Motoristé na Slovensku si museli za litr připlatit skoro tři koruny. Litr benzinu v Rakousku vyšel dráž o 80 haléřů. Naopak v Polsku bylo možné litr Naturalu natankovat o více než dvě koruny levněji než v Česku.

U nafty měli v devátém týdnu největší vydání za litr slovenští řidiči, kde si oproti Česku připlatili více než pět korun. V Německu byla nafta průměrně dražší o zhruba tři koruny, v Rakousku o korunu. O tři koruny levnější byl litr nafty k dostání v Polsku.

V nejvyšších cenách benzinu i nafty Evropě dlouhodobě kraluje Norsko. Litr benzinu se tam prodával za více než 35 korun. Průměrná cena nafty se dostala téměř ke 42 korunám za litr. Naopak výhodu nejnižších cen si stále drží Rusko, kde bylo možné litr benzinu i nafty pořídit za necelých 13 korun.

Vývoj cen pohonných hmot v Česku pravidelně sleduje také společnost CCS, podle jejíchž údajů stál ke konci týdne litr benzinu 25,23 koruny a nafty 24,91 koruny. Rozdíl v cenách je dán měnovým přepočtem a rozdílností tvorby průměrné ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK