MŽP trvá na zvýšení účinnosti elektrárny Prunéřov II na 42 pct

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí dnes vrátilo elektrárenské společnosti ČEZ k dopracování návrh na modernizaci elektrárny Prunéřov II. Úřad záměr posuzuje z hlediska vlivů na životní prostředí. ČEZ podle náměstka ministerstva Aleše Kutáka nepředložil řešení na úrovni nejlepší dostupné technologie, ministerstvo trvá na tom, aby měla modernizovaná elektrárna účinnost alespoň 42 procent.

"Majitel elektrárny nepředložil řešení s čistou účinností elektrárny na úrovni minimálně 42 procent a nevyhověl tak jednomu závěru ze zjišťovacího řízení, které se vede před vlastním zpracováním dokumentace. Namísto toho trvá na účinnosti maximálně ve výši 38 procent, což není v souladu s jeho povinností předložit řešení na úrovni nejlepší dostupné technologie," uvedl Kuták. Společnost podle něj má k dispozici efektivnější technologii, která bude zároveň znamenat úsporu spáleného uhlí i snížení emisí do ovzduší.

"Navrhovat pro elektrárnu projektovanou v roce 2009 technologii akceptovatelnou v 90. letech minulého století je zcela nepřijatelné. Jde to nejen proti smyslu integrované prevence znečištění, ale zejména proti nutnosti modernizace české ekonomiky," komentoval krok ministr životního prostředí Martin Bursík.

Záměr ČEZ v elektrárně Prunéřov II předpokládá úplnou výměnu všech tří stávajících kotlů, včetně opatření ke snížení emisí oxidů dusíku a úplné výměny technologického zařízení za kotli. Rekonstrukce podle ministerstva počítá také s úplnou výměnou turbosoustrojí včetně napájecího zařízení, generátorů a dalších komponentů strojovny. Plán počítá i s instalací nového odsiřovacího zařízení pro některé bloky. Po komplexní rekonstrukci mají být bloky C, D a E v provozu 6300 hodin ročně s výkonem třikrát 250 megawattů.

ČEZ vycházel z toho, že se i při tak rozsáhlé rekonstrukci nadále jedná pouze o úpravu stávajícího zdroje znečištění. Jak ale ukazuje výčet změn, plánovaný rozsah výměny technologií je nutné považovat za vznik nového provozu, uvedlo ministerstvo životního prostředí s tím. Dodalo, že podle evropské směrnice o integrované prevenci a omezování znečištění je třeba pro nové zdroje znečištění, uvedené do provozu po 31. říjnu 2000, požadovat plnění přísnějších podmínek a uplatnění výrazně efektivnějších technologií.

Při modernizaci podle návrhu firmy ČEZ by elektrárna snížila roční emise tuhých znečišťujících látek o 14 procent oproti roku 2008, uvedlo ministerstvo. Pokud by podnik uplatnil nejlepší dostupné technologie, emise by klesly o pětinu, dodalo. Zvýšení účinnosti elektrárny alespoň na 42 procent by znamenalo také téměř 300.000 tun nevypuštěných emisí skleníkového oxidu uhličitého oproti předloženému projektu a také úsporu spotřebovaného uhlí ve výši téměř půl milionu tun, uvedlo ministerstvo.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK