Roche kupuje Genentech za zvýšených 46,8 mld dolarů

12.03.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Firma Roche Holding <ROG.VX> se dohodla s americkou biotechnologickou společností Genentech <DNA.N> o převzetí všech jejích akcií za...

...46,8 miliardy dolarů čili 95 dolarů za akcii, uvedla švýcarská firma ve čtvrtek.

Po líté bitvě, která vypukla loni v létě, Roche nakonec dosáhla dohody o koupi 44 procent akcií americké skupiny, jež dosud nevlastní, když představenstvo Genentechu doporučilo akcionářům, aby zvýšenou nabídku v hotovosti přijali.

Roche minulý týden vylepšila nepřátelskou nabídku na 93 dolarů za akcii z předchozích 86,50 dolaru, což vedlo k obnovení jednání mezi oběma společnostmi, uvedl předseda představenstva Roche Franz Humer.

"Roche nebyla nucena zaplatit přes 100 dolarů, jak někteří původně žádali," řekl analytik Andrew Weiss z firmy Vontobel.

"Tímto obchodem si Roche zajistí provozní tok hotovosti od Genentechu, který ještě nevlastní, přístup k vývojové řadě Genentechu po roce 2015 a přístup k rezervě hotovosti Genentechu v objemu okolo 10 miliard dolarů," řekl Weiss.

Koupí Genentechu také Roche získá kontrolu nad všemi příjmy z úspěšného prodeje přípravků proti rakovině Avastin a Herceptin a pohltí atraktivní portfolio nových léků.

Toto sloučení je letos již třetí velkou fúzí ve farmaceutickém průmyslu. V lednu se dohodl americký Pfizer <PFE.N> na koupi firmy Wyeth <WYE.N> za 68 miliard dolarů a tento týden oznámil Merck & Co <MRK.N> převzetí společnosti Schering-Plough <SGP.N> za 41 miliard dolarů.

Velké farmaceutické společnosti se poslední dobou snaží diverzifikovat činnost a omezit svou závislost na pomalu rostoucím segmentu tradičních léků na předpis, který čelí konkurenci výrobců generik a poklesu cen.

Sloučením Roche a Genentech vznikne z hlediska podílu na trhu sedmá největší farmaceutická skupina ve Spojených státech s ročními tržbami okolo 17 miliard dolarů.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK