Co týden dal?

13.03.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká koruna se dostala na nejsilnější úrovně od počátku roku, což společně s úrovní mezd za uplynulý rok nepatrně tlumí negativní zprávy o stále zřejmějším příchodu ekonomické recese.

Posledních 7 dní ve světě

  • Ministři financí eurozóny se shodli, že kritéria pro přijetí eura se měnit nebudou. Řekl to šéf skupiny ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. V poslední době několik členských států EU ze střední a východní Evropy tlačilo na "změkčení" kritérií; ve vstupu do eurozónu totiž vidí možnost stabilizovat vlastní ekonomiky v době krize.
  • Průmyslová výroba na Slovensku se v lednu kvůli negativním dopadům hospodářské krize propadla o rekordních 27 procent. Pokles v lednu zaznamenala všechna odvětví s výjimkou dodávek energií. Nejvíce se propadla výroba dopravních prostředků, která je jedním z tahounů ekonomiky. Loni v prosinci pokles průmyslové výroby po revizi činil 18 procent.
  • Světová ekonomika v letošním roce poprvé od druhé světové války klesne. Obchod se pak kvůli finanční a ekonomické krizi sníží na nejnižší hodnotu za 80 let. Vyplývá to z odhadů Světové banky.
  • Akcie amerických korporací dnes v New Yorku zažily nejlepší letošní den. Hlavní akciový index Dow Jones vyskočil o 5,8 procenta na 6926,49 bodu, když mu výrazně pomohla příznivá zpráva o ziscích jinak problémové bankovní skupiny Citigroup za leden a únor letošního roku.
  • Rusko a Maďarsko podepsaly dohody o vytvoření společného podniku, který zajistí práce na maďarském úseku plynovodu South Stream. Uvedl to ruský premiér Vladimir Putin po setkání s maďarským premiérem Ferencem Gursányem v Moskvě. Tento plynovod za 20 miliard dolarů (425 miliard Kč) má sice obejít nejistou trasu přes Ukrajinu, nezbaví ale Evropu závislosti na dodávkách plynu z Ruska.
  • Bill Gates se vrátil do čela žebříčku nejbohatších lidí světa sestavovaného časopisem Forbes, ze kterého ho loni sesadil americký investor Warren Buffett. Tomu letos s majetkem 37 miliard dolarů (784,4 miliardy Kč) patří druhá příčka. Nejbohatší Čech Petr Kellner si v žebříčku oproti loňsku polepšil, když poskočil z 91. na 76. příčku.
  • Americký finančník Bernard Madoff (70) byl u soudu v New Yorku obviněn z 11 trestných činů a v součtu mu hrozí až 150 let vězení, což se prakticky rovná doživotnímu trestu. Madoff je podezřelý, že léta klamal investory a zpronevěřil až 50 miliard dolarů (až 1,1 bilionu Kč). Finančník se ve čtvrtek k podvodu přiznal.
  • Evropská investiční banka (EIB) schválila evropským automobilkám půjčky celkem zhruba tři miliard eur. Úvěry budou sloužit na vývoj modelů s nízkou spotřebou a využijí je mimo jiné koncerny BMW, Daimler, Fiat, PSA Peugeot-Citroën, Renault, Volvo Cars, Scania a Volvo Trucks.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Jak získat vyšší zhodnocení!

Wüstenrot stavební spořitelna zvýšila od 1.3.2009 u smluv o stavebním spoření úrokovou sazbu z vkladů na výši 2,2 % p.a. Nabízí tedy nejvyšší úrok z vkladů ze všech stavebních spořitelen na trhu. Neváhejte a sjednejte si výhodné stavební spoření on-line, získáte tak navíc od Finance.cz odměnu až 900 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 3,5 miliardy korun, což byl meziročně o 8,3 miliardy horší výsledek. Největší meziroční propad od vzniku České republiky zaznamenaly lednový vývoz, který byl proti předchozímu roku níže o 24 procent, i dovoz se zhruba pětinovým poklesem.
  • Míra nezaměstnanosti v únoru vzrostla na 7,4 procenta z lednových 6,8 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na 416.621. Je to o 32.779 lidí více než ke konci předchozího měsíce. Analytici předpokládali zvýšení nezaměstnanosti na 6,9 až 7,1 procenta.
  • Průměrná mzda loni v Česku vzrostla o 1848 korun na 23.542 Kč. Proti minulému roku tak byla vyšší o 8,5 procenta, což představuje nejvyšší meziroční růst od roku 2001. Po odečtení vlivu inflace se mzda loni zvýšila o 2,1 procenta, což naopak bylo nejméně za posledních deset let.
  • Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na dvě procenta z lednových 2,2 procenta. Jde tak o nejnižší růst cen od března 2007. Meziměsíčně inflace stoupla o 0,1 procenta, když po sedmi měsících poklesu zdražily pohonné hmoty.
  • Ministr financí Miroslav Kalousek navrhne přeřazení některých služeb s vysokou přidanou hodnotou práce, jakými jsou například restaurační služby či kadeřnictví, do nižší sazby DPH. Řekl to po jednání ministrů financí EU, které tento postup umožní, protože šéfové státních pokladen se pod Kalouskovým vedením dohodli právě na zařazení některých služeb do nižší sazby.
  • Běžný účet platební bilance loni skončil schodkem 113,858 miliardy korun oproti deficitu 111,277 miliardy korun v roce 2007. Ve čtvrtém čtvrtletí 2008 pak běžný účet vykázal schodek 58,176 miliardy korun. Platební bilance je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.
  • Krize přiměla lidi hledat co nejbezpečnější způsob investování a banky se tomu začínají přizpůsobovat. Komerční banka bude lidem nabízet vedle cenných papírů a investičních fondů také zlaté cihly a mince. Reaguje tím tak na čerstvou vlnu zájmu o drahé kovy, které jsou v nejistých dobách populární.
  • Česká měna se vůči euru dostala pod 26,5 Kč/EUR, k dolaru na 20,5 Kč/USD. Jednalo se o nejsilnější úrovně od počátku roku. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Díky krizi se zvýší podpora malých a středních podniků. V praxi to budou nové výzvy evropských programů a převedení většího objemu peněz z centrálních rozpočtů do podpůrných organizací. To vše teď máte na jednom místě v rámci nového průvodce Finanční podpora podnikatelů 2009.
  • Pro srovnání nabídky povinného ručení od všech pojišťoven, které tento produkt poskytují, jsme pro vás připravili kalkulátor povinného ručení. Po zadání požadovaných parametrů o vašem vozidle se zobrazí výpočet pojistného. Můžete tak srovnat, která pojišťovna je pro vás nejvýhodnější.
  • Aktualizovali jsme formuláře finančních výkazů za rok 2008 a jednotný registrační formulář včetně všech relevantních příloh tak, abyste je mohli použít i v letošním roce.

 


Fintriky

V sérii našich článků finančních rad, doporučení a zajímavostí z rubriky FinTriky jsme se v tomto týdnu věnovali otázce dovolených. Budou letošní dovolené dražší? Co když neprobíhá všechno podle vašich představ? Více o tomto tématu jsme přinesli i v rozhovoru s mluvčím Asociace českých cestovních kanceláři a agentur, Tomio Okamurou.


Anketa

Letos kvůli krizi klesá poptávka po dovolených. Už víte, kam letos v létě pojedete na dovolenou? Přinášíme vám výsledky pravidelné týdenní ankety Finance.cz.


  • Mám už vybráno - využívám first minute - 22 %
  • Letos na dovolenou nejedu - 44 %
  • Čekám na nabídku last minute - 35 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU