Pražský soud prohlásil konkurz na sklářskou firmu BCT

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Městský soud v Praze dnes vyhlásil konkurz na sklářskou společnost Bohemia Crystalex Trading (BCT). Rozhodnutí zveřejnil insolvenční rejstřík na www.justice.cz. Konkurz navrhovali majitelé společnosti už loni v září v insolvenčním návrhu. Také insolvenční správce toto řešení úpadku doporučil, protože reorganizace podle něho nepřipadá v úvahu. Mateřská BCT byla poslední firmou skupiny, která ještě nebyla v konkurzu.

"Stejně jako v případě všech výrobních společností sklářské skupiny BCT bylo řešení úpadku mateřské Bohemia Crystalex Trading vyhlášením konkurzu očekávané. Jiná cesta v rámci možností insolvenčního zákona prakticky nebyla možná," řekl dnes ČTK mluvčí skupiny Karel Samec.

Skupina BCT byla ještě loni největším českým výrobcem užitkového skla a zaměstnávala 5000 lidí. Mateřská společnost fungovala jako servisní a obchodní organizace pro čtyři dceřiné sklárny. Celá skupina je od loňského 22. září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Všechny dceřiné společnosti - Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou, Sklárny Bohemia v Poděbradech, Sklárny Kavalier Sázava i novoborský Crystalex jsou už v konkurzu a s výjimkou Kavalieru nevyrábí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK