Pražská burza prodloužila růst na týden, tempo ale zpomalilo

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Pražská burza dnes prodloužila růst na pět dnů po sobě, ale tempo posilování výrazně zpomalilo. O výrazných více než 15 procent zpevnily akcie mediální skupiny CME a nadprůměrně se zhodnotily akcie peněžních institucí, ale na druhou stranu se investoři zbavovali akcií operátora Telefónica O2 nebo energetické skupiny ČEZ. Hlavní index PX získal 0,07 procenta na 692,8 bodu. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Optimismus se na tuzemský akciový trh znovu přelil ze zahraničních burz. Podle hlavního ekonoma firmy Next Finance Vladimíra Pikory ale finanční sektor z nejhoršího venku rozhodně není. "Obáváme se, že investoři buď neumí číst statistiky, nebo vidí hodně za roh a zajímají se již nyní o výhled roku 2010," uvedl. Jak poukázal, šéf americké centrální banky Ben Bernanke naznačil, že recese v USA by mohla trvat po většinu letošního roku.

Cena akcií CME narostla o 16,57 procenta na 163,25 koruny zejména díky vzestupu na domovském americkém trhu Nasdaq. Akcie Erste Bank si polepšily o 3,88 procenta na 259,5 koruny a pojišťovny VIG o 3,4 procenta na 486 korun.

Akcie firmy Telefónica O2 odepsaly 2,92 procenta na 398,8 koruny a akcie ČEZ, největší firmy na trhu, oslabily o 0,15 procenta na 710,5 koruny. Akcie výrobce léčiv Zentivy ztratily 0,35 procenta na 1150 korun. ING Bank přestane od úterý vykonávat činnost tzv. tvůrce trhu u akcií Zentiva v systému SPAD. Tvůrce trhu neustále nabízí akcie k nákupu a prodeji. Zentiva minulý týden oznámila, že chce stáhnout své akcie z burz.

Burza pozastavila obchodování s akciemi developera Orco Property Group. Firma Orco měla oznámit v úterý 17. března výsledky hospodaření za loňský rok, dnes však uvedla, že tak učiní až koncem března.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK