Koruna za dnešek beze změny; končí na pátečních hodnotách

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Česká koruna se dnes obchodovala v pásmu 26,40 až 26,80 koruny za euro. Trend jejího vývoje byl ale velmi nejednoznačný, kurz se střídavě pohyboval nahoru dolů. V závěru obchodování se koruna pohybovala kolem 26,60 Kč/EUR, tedy na stejné hladině jako v pátek. Mírně silnější dnes koruna uzavírala k dolaru, kolem 20,50 Kč za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Zveřejněné ceny průmyslových výrobců neměly podle analytiků na vývoj koruny žádný vliv a jiná kurzotvorná zpráva v průběhu dne zveřejněna nebyla.

"Odpoledne pak přišel komentář Roberta Holmana z ČNB, který však také zůstal bez odezvy na trhu. Podle Holmana pravděpodobně dojde k revizi prognózy HDP směrem dolů a může se objevit otázka, zda je současný cyklus snižování úrokových sazeb opravdu u konce. Na druhou stranu nevylučuje ani jejich zvýšení," připomněl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky se však z pohledu současných makroekonomických čísel zdají být současné úrovně koruny již přehnaně silné. "Současné hladiny kurzu tak nevytváří dodatečný stimul pro exportéry a případné další zpevňování koruny by naopak mohlo začít působit na ekonomiku nepříznivě. Ve velmi krátkém období však díky převládající pozitivní náladě nelze vyloučit ataky na silnější úrovně," naznačil Frayer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK