Obama zkoumá možnosti, jak zabránit výplatě prémií v AIG

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. března (ČTK) - Americký prezident Barack Obama nařídil ministru financí Timothy Geithnerovi, aby prozkoumal všechny zákonné možnosti, jak zabránit výplatě prémií v pojišťovně American International Group (AIG). AIG má vážné finanční problémy a zachraňuje ji vláda. Daňoví poplatníci už drží zhruba 80 procent akcií pojišťovny.

"Za těchto podmínek je těžké pochopit, jak obchodníci s deriváty z AIG mohou mít nárok na nějaké prémie, dokonce 165 milionů dolarů. Jak vysvětlí takovou potupu daňovým poplatníkům, kteří jejich firmu drží nad vodou?," uvedl prezident.

"AIG je podnik, který se dostal do finančních problémů kvůli nedbalosti a chamtivosti," dodal Obama. AIG sice uvedla, že změní způsob odměňování, ale zároveň sdělila, že prémie za loňský rok vyplatí. Management tvrdí, že tuto výplatu nelze zastavit, protože firma je smluvně vázána prémie zaměstnancům vyplatit.

Vláda už pojišťovnu zachraňovala ve třech krocích, poprvé jí slíbila podporu loni na podzim. AIG tak nyní může čerpat státní pomoc v objemu až 180 miliard dolarů (asi 3,7 bilionu Kč). Pojišťovna výrazně sníží platy řídících pracovníků v divizi AIG Financial Products, která je za ztráty ve skupině AIG zodpovědná především.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK