Americké akcie neudržely růst, slabší je i dolar

16.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se v průběhu dnešního obchodování zvyšovaly, růst ale neudržely a nakonec všechny tři hlavní indexy oslabily. Důvodem byla zpráva společnosti American Express, podle které se zhoršuje platební morálka spotřebitelů. Podnik tak pokazil jinak příznivou náladu, která panovala v odvětví finančních služeb.

Dow Jonesův index oslabil o 7,01 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 0,1 procenta na hodnotě 7216,97 bodu. Během dne přitom zpevnil až o dvě procenta.

Širší index S&P 500 si odepsal 0,35 procenta a uzavřel na 753,89 bodu, zdaleka nejhorší průběh měl ale index Nasdaq Composite. Ten si odepsal 1,92 procenta a uzavřel na 1404,02 bodu. Investoři se zbavovali především akcií velkých technologických firem v obavách, že slabé výdaje spotřebitelů budou firmám dál snižovat zisky.

Na devizových trzích klesal dolar, zatímco euro se vůči americké měně vyšplhalo na nejvyšší úroveň za pět týdnů. Podle dealerů je tento vývoj dán částečně tím, že se zvyšuje chuť riskovat. Náladu pomohl zlepšit růst akcií z minulého týdne, kdy indexy výrazně vzrostly. Dolar ale později část ztrát smazal s tím, jak začaly oslabovat akcie.

"Stále je zde spor o to, zda euro dalo do růstu už jen poslední síly, nebo je to vytrvalý růst kurzu," řekl podle agentury Reuters analytik devizového trhu ve společnosti RBC Capital Markets Matthew Strauss. Dolar v posledních měsících zpevňoval, protože v době hospodářského útlumu ve světě je americká měna považována za bezpečnější investici.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,2956 USD, a zpevnilo tak o 0,3 procenta. Během dne se ale jeho kurz dostal až na 1,3070 USD, kde bylo euro naposledy začátkem února. Jednotná evropská měna částečně těžila z víkendového příslibu ministrů financí skupiny G20. Ti uvedli, že počítají se zvýšením objemu zdrojů pro Mezinárodní měnový fond (MMF) a další úvěrové instituce.

Dolar ale zpevnil k japonskému jenu, kde se prodával za 98,20 JPY. Proti pátku to byl růst kurzu o 0,2 procenta. Za tímto vývojem je podle dealerů z části poptávka po dolarech ze strany japonských dovozců. Vývozci ale dolary prodávali, což růst kurzu americké měny tlumilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK