Ministerstvo pozmění podmínky pomoci pro AIG kvůli odměnám

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. března (ČTK) - Americké ministerstvo financí pozmění podmínky plánované kapitálové injekce 30 miliard dolarů (614,8 miliardy Kč) pro American International Group. Chce tak získat zpět peníze, které pojišťovna vyplatí na odměnách. Uvedl to v noci na dnešek zástupce ministerstva, který si nepřál být jmenován.

Ministerstvo nyní dokončuje podmínky největšího záchranného balíku pro AIG, o kterém informovalo 2. března. Jeho součástí budou i nová nařízení.

Firma nedávno oznámila že musí vyplatit zaměstnancům AIG Financial Products, tedy divize, která učinila špatné sázky na problémové investice, a je tak zodpovědná za vysoké ztráty, na odměnách 165 milionů dolarů. Podle zdroje ministerstvo uvažuje o několika způsobech splátek, které mají zajistit, že se peníze vrátí zpět daňovým poplatníkům, napsala agentura Reuters.

Pojišťovna již získala od státu na svoji záchranu před bankrotem, který by mohl způsobit obrovské škody bankám a spotřebitelům po celém světě, kolem 170 miliard dolarů. Stát tak nyní vlastní v AIG podíl zhruba 80 procent.

AIG na počátku měsíce uvedla, že utrpěla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku ztrátu 61,7 miliardy dolarů. To je největší ztráta, jakou kdy americká firma zaznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK