Akcie Orco zahájily obchody na burze propadem o 22 procent

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Akcie realitní společnosti Orco Property Group zahájily dnešní obchodování na pražské burze propadem o více než pětinu. V úvodu ztrácely 22,4 procenta na 81,1 koruny, poté se prodejní tlak zmírnil a po 9:35 se uskutečnil obchod za 100 korun, což znamenalo oslabení o 4,3 procenta, vyplývalo z výsledků na burze.

Akcie Orco se vrátily na trh po pondělním pozastavení obchodování kvůli odložení zveřejnění hospodářských výsledků firmou.

Burzy od pondělního rána pozastavily obchodování s emise Orco kvůli očekávanému zveřejnění důležité informace týkající se firmy Orco. Ta pak oznámila, že výsledky hospodaření za loňský rok místo v úterý 17. března zveřejní až koncem měsíce. Důvodem je, že představenstvo firmy Orco dalo podnět k hloubkovému přezkoumání provozních a strategických možností firmy.

Stejný krok podnikla společnost Orco také na burzách v Paříži, Budapešti a Varšavě. V Praze se s cennými papíry společnosti obchoduje od roku 2005.

Analytici oslovení ČTK odhadují, že Orco bude mít za rok 2008 ztrátu přesahující 100 milionů eur, tedy kolem 2,65 miliardy korun. V roce 2007 měla firma čistý zisk 87,5 milionu eur (podle tehdejšího kurzu 2,2 miliardy korun).

Akcie společnosti Orco v uplynulém týdnu přidaly na pražské burze 17,1 procenta na 104,54 koruny, když je podpořila i zpráva o změně vlastníků. Největším akcionářem firmy Orco se zřejmě stala tuzemská investiční společnost Prosperita s podílem nad pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK