Nokia propustí po celém světě 1700 zaměstnanců

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 17. března (ČTK) - Největší světový výrobce mobilních telefonů Nokia propustí v příštích měsících v několika divizích po celém světě 1700 zaměstnanců. Cílem tohoto kroku je snížení nákladů. Uvedla to firma v dnešním prohlášení. Na konci roku 2008 měla Nokia podle svých internetových stránek 125.829 zaměstnanců.

Celosvětový prodej mobilních telefonů letos podle odhadů poprvé od roku 2001 klesne, protože spotřebitelé v důsledku zpomalení ekonomiky omezují výdaje. Nokia již v lednu oznámila, že plánuje ve své hlavní divizi mobilních telefonů snížit náklady o více než 700 milionů eur (18,6 miliardy Kč). Nižší náklady jí mají pomoci vyrovnat negativní vliv poklesu poptávky.

Kromě divize mobilních telefonů se Nokia chystá propouštět i v marketingové divizi, v divizi firemního vývoje a podpory, napsala agentura Reuters.

Na konci roku 2008 měla Nokia celkem 15 výrobních továren v Brazílii, Číně, Finsku, Německu, Maďarsku, Mexiku, Koreji a Británii. Čistý zisk společnosti Nokia se ve čtvrtém čtvrtletí propadl o téměř 70 procent na 576 milionů eur z 1,8 miliardy před rokem. Její tržní podíl se navíc snížil na 37 procent z předchozích 40 procent.

Nokia začátkem prosince předpověděla, že celosvětový prodej mobilních telefonů se v letošním roce sníží o minimálně pět procent. Trh s mobilními telefony se zrodil v 90. letech minulého století. Jediný pokles dosud zaznamenal v roce 2001, kdy se prodej mobilních telefonů snížil o šest procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK