Sklářské odbory zrušily demonstraci svolanou na 30. března

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Odborový svaz zaměstnanců průmyslu skla a porcelánu dnes odvolal demonstraci, která se měla uskutečnit 30. března před úřadem vlády v Praze. Reagoval tak na rozhodnutí vlády pomoci sklářům, kteří zůstali bez mezd, mimořádnou dotací 30 milionů korun. Vláda navíc schválila i novelu zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti firmy, která by měla zaměstnance v budoucnu ochránit, sdělil odborový předák Vladimír Kubinec. Skláři měli demonstrovat už potřetí.

Mimořádnou třicetimilionovou dotaci rozdělí zaměstnancům zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus odbory. "O pravidlech rozdělování dotace v současné době jednáme s ministerstvem financí," řekl Kubinec. Peníze jsou podle něj určeny zhruba 5000 zaměstnancům zkrachovalých skláren a porcelánek, kteří kvůli nedostatku peněz na účtech firem zůstali bez prostředků až pět měsíců.

Odborová organizace od loňského září na příspěvcích zaměstnancům skláren a porcelánek sama rozdělila kolem pěti milionů korun. Peníze ale byly určeny jen členům odborů. Na státní dotaci budou mít nárok všichni, bez ohledu na to, zda jsou v odborech, či nikoli. "Chceme být spravedliví, proto bychom chtěli zohlednit také délku období, kdy zůstali bez peněz, případně, zda nedostali jinou pomoc," dodal odborový předák. Věří tomu, že se s ministerstvem podaří podmínky dohodnout co nejdříve a peníze pak bude možné začít rozdělovat zhruba do měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK