ČTÚ: Digitální pokrytí za poslední půlrok nejvíce zvýšila ČT

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Česká televize v rámci svého multiplexu v posledním půlroce nejvíce rozšířila pokrytí obyvatel signálem digitálního televizního vysílání. Podíl populace v dosahu signálu se proti loňskému září zvýšil o 51 procentních bodů na 61,5 procenta. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Síť 2, tedy programy komerčních televizí Nova, Prima a TV Barrandov, rozšířila pokrytí o deset procentních bodů na 53 procent obyvatel. Pokrytí sítě 3 společnosti Czech Digital Group se zvýšilo o 16 procentních bodů na 45,9 procenta obyvatel a v případě sítě 4 Telefóniky O2 se pokrytí zvýšilo téměř o deset procentních bodů na 26,6 procenta obyvatel.

Alespoň jednu digitální síť má nyní v dosahu 60 procent lidí. Jen jednu síť pak může přijímat 12 procent populace.

V posledních šesti měsících se kvůli uvolňování kmitočtů pro veřejnoprávní multiplex snížilo pokrytí analogovým signálem ČT2. V současnosti druhý program České televize bez set top boxu naladí 64 procent obyvatel, zatímco loni v září to bylo 91 procent. U programů ČT1, Nova a Prima se pokrytí nezměnilo.

ČTÚ podle mluvčí Dany Makrlíkové zároveň na mezinárodních jednáních zajistil všechny potřebné i požadované rádiové kanály nezbytné pro pokračování rozvoje digitálního pozemního televizního vysílání v letošním roce.

První velkou oblastí, kde bude analogový televizní signál zcela vypnutý, bude na konci dubna Praha. Analogové zemské TV vysílání bude v celé ČR vypnuto po jednotlivých oblastech postupně do června 2012 a zcela nahrazeno jeho modernější digitální formou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK