Rattner: Vláda USA udělá maximum pro udržení míst v automobilkách

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 17. března (ČTK) - Vláda Spojených států učiní vše, co je v jejích silách, aby ochránila pracovní místa v domácím automobilovém sektoru. Uvedl to podle internetových stránek amerického listu Detroit Free Press hlavní poradce vládní pracovní skupiny pro automobilový průmysl Steven Rattner. Dodal, že cílem vlády není bankrot automobilových podniků.

Americké automobilky General Motors a Chrysler se dostaly na pokraj bankrotu a nyní bojují o získání dodatečné státní pomoci. GM již od vlády obdržela půjčky v hodnotě 13,4 miliardy dolarů (275 miliard korun) a nyní žádá dalších 16,6 miliardy. Chrysler dosud získal čtyři miliardy dolarů a chce dalších pět miliard. Rattner upozornil, že poskytnutí dalších peněz těmto automobilkám by mohlo trvat déle než několik týdnů.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů.

Do problémů se dostala rovněž německá automobilka Opel, která je součástí americké GM. Německý ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg se tento týden setkal s představiteli GM, kteří podle něj dali najevo, že jsou připraveni k ústupkům, jež by pomohly zabránit krachu německé divize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK