Tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy v únoru klesl

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 17. března (ČTK) - Tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy se v únoru meziročně snížil o 43,4 procenta na 6,4 miliardy metrů krychlových kvůli nízké poptávce. Oznámilo to dnes ukrajinské ministerstvo paliv a energetiky.

Podle tiskového mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského lze pokles poptávky po ruském plynu vysvětlit několika důvody. Jedním z nich je, že většina evropských plynárenských společností v lednu nakupovala plyn na jiných evropských trzích v souvislostí s krizí dodávek přes Ukrajinu.

"To platí samozřejmě i pro RWE. Měli jsme nasmlouvané objemy, které jsme dopravovali z německého trhu severní cestou do České republiky. Kontrakty na dodávky z evropského trhu pokračovaly i po skončení krize z bezpečnostních a obchodních důvodů a byly utlumovány postupně," řekl.

Druhým důvodem je podle Chalupského zvýšená těžba ze zásobníků zemního plynu, kdy byl nedostatek ruského plynu nahrazován ze zásob. Posledním důvodem, proč klesla poptávka po ruském plynu, je fakt, že v celé Evropě klesá poptávka ze strany průmyslu. "Pokles poptávky po zemním plynu v Česku v souvislosti s recesí odhadujeme na osm až deset procent," dodal Chalupský.

V lednu narušil tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy spor ohledně plateb za dodávky plynu mezi Moskvou a Kyjevem. Za první dva měsíce roku se tak tranzit propadl dokonce o 53,2 procenta na 11,1 miliard krychlových metrů plynu, napsala agentura Reuters.

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz začátkem tohoto měsíce uhradila veškeré platby za únorový odběr zemního plynu z Ruska. Zabránila tak eskalaci konfliktu s ruským obchodním partnerem Gazprom, který by mohl vést k dalšímu přerušení tranzitu.

Evropská unie už v lednu obvinila Ukrajinu i Rusko, že obyvatele EU drží jako rukojmí. Zhruba 20 procent zemního plynu, který se spotřebovává v EU, proudí z Ruska přes území Ukrajiny.

Kromě poptávky po plynu klesá i spotřeba elektřiny. Například ředitel úseku rozvoje ČEZ Jiří Feist nedávno uvedl, že tuzemská spotřeba elektřiny v důsledku hospodářské krize může v tuzemsku klesat další tři roky, možná až pět let. Podle statistik Energetického regulačního úřadu klesá spotřeba elektřiny od nástupu krize na podzim loňského roku.

V lednu klesla spotřeba elektřiny o necelé jedno procento na 5,7 terawatthodiny. Podle předběžných údajů ČEZ únorová spotřeba klesla o více než pět procent. "Podniky stále omezují výrobu a proto klesá i jejich spotřeba," dodal tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK