Pražská burza díky akciím Erste udržela růst, PX přidal 0,07 pct.

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Pražská burza dnes zejména díky zájmu investorů o akcie bankovní skupiny Erste rostla již více než týden. Pozornost investorů poutaly i akcie developera Orco Property Group, které se po pondělním pozastavení vrátily na trh a propadly o 11,03 procenta na 93,01 koruny. Hlavní index PX zpevnil o 0,07 procenta na 693,3 bodu. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Výkon tuzemského trhu se lišil od většiny evropských burz, které v řadě případů ztrácely více než procento. Akcie Erste, do které patří největší banka v tuzemsku Česká spořitelna, vyrostly o výrazných 5,28 procenta na 273,2 koruny. Zdrojem poptávky po akciích Erste byla podle makléřů vídeňská burza, kde se akcie této skupiny rovněž obchodují.

Akcie Orco zahájily dnešní obchodování více než pětinovým propadem na zhruba 81 korun, postupně se prodejní nápor zmírnil a cena se při obchodování dostala i nad 100 korun. Analytici společnosti KBC Securities doporučili akcie firmy Orco kvůli obavám z dalšího vývoje investorům "prodávat".

S akciemi firmy Orco se v pondělí neobchodovalo, protože firma Orco požádala burzy o pozastavení obchodů a poté oznámila, že výsledky hospodaření za loňský rok zveřejní až koncem měsíce. Představenstvo firmy Orco dalo podnět k hloubkovému přezkoumání provozních a strategických možností firmy. Pražská burza ještě v pondělí večer oznámila, že důvod k pozastavení akcií Orco pominul.

"Fakt, že Orco odložilo zveřejnění finančních výsledků společnosti za minulý rok, zatímco management provádí hloubkovou revizi provozních a strategických možností skupiny, naznačuje, že problémy, s nimiž se společnost potýká, jsou potencionálně mnohem horší, než jsme očekávali," uvedli analytici KBC Securities.

Z dalších emisí akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, která ve čtvrtek zveřejní výsledky loňského hospodaření, klesly o 4,23 procenta na 233 korun. Akcie těžební firmy NWR oslabily o 3,37 procenta na 62,99 koruny a akcie operátora Telefónica O2 si pohoršily o 1,5 procenta na 392,8 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK